Se šibenicemi na demonstracích nesouhlasí ani odpůrci islámu

Praha - Průběh středeční demonstrace proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie pořádané Národní demokracií nekritizuje jen většina politické reprezentace, ale i skálopevní odpůrci islámu. Blok proti islámu a Islám v ČR nechceme souhlasí s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), který požaduje prošetření zásahu policie. Ta zadržela lidi, kteří bránili demonstrantům v pochodu, protestující třímající šibenice s nápisy „Za vlastizradu“ či „EU=CCCP“ naopak nechala bez povšimnutí.

Zásah policie se nezdál ani premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). "Pokládám za absurdní
a zvláštní situaci, že policie zasahuje vůči demonstrantům, kteří blokují cestu silně zfanatizovanému průvodu se šibenicemi v rukou, aniž by ji jakkoliv zajímaly právě tyto šibenice a to, co je s nimi spojeno,„ řekl iDnes.cz Sobotka. Nad metodikou policejního postupu je podle něj potřeba se zamyslet v kontextu platného shromažďovacího práva. “Policie musí zůstat neutrální, ale nemůže tolerovat rasistické útoky či vyhrožování násilím," uvedl premiér.  

Právě jemu měl patřit vzkaz „za vlastizradu“ na šibenici, patrně v souvislosti s politikou vlády, která sice odmítla přijímání migrantů na základě kvót, ovšem k uprchlíkům se dle soudu účastníků středeční demonstrace staví příliš přívětivě. "Nenechám se útoky
se šibenicemi zastrašit. Budu i nadále postupovat v souladu se svým svědomím a hodnotami sociální demokracie. Jsem přesvědčen o tom, že postup vlády v oblasti migrační krize je správný a jediný možný," tvrdí Sobotka.

Šibenice k demokracii nepatří

„Již předem jsme se distancovali od demonstrace pořádané Národní demokracií. I my jsme přesvědčeni, že do demokratického dialogu žádné šibenice nepatří. Naše cesta je vždy striktně zákonná,“ komentuje středeční srocení Blok proti islámu, který chce zábranit údajné islamizaci České republiky. „Pokud se jedná o vyjádření pana ministra, souhlasíme s tím, aby se prošetřilo, zda demonstranti svým postupem neporušili zákon.“

Demonstrace proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie se v centru Prahy zúčastnilo asi 550 lidí. Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali i makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Sobotko, táhni!“ skandoval v jednu chvíli dav.

Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci. Aktivisté chtěli zabránit pochodu odpůrců kvót směrem k Úřadu vlády tím, že si jich zhruba deset sedlo na chodník do trasy pochodu. Policisté je vyzvali k opuštění prostoru, protože mohou porušovat shromažďovací zákon. Tři lidé odmítli výzvu uposlechnout. Policisté je pak předvedli na služebnu kvůli přestupku. Při zákroku policisty údajně napadla devětadvacetiletá žena, která rovněž skončila na policejní stanici.

Zásah již začal řešit odbor vnitřní kontroly, který prověřuje postup policistů a dokumentační materiály. Z dosavadních informací nevyplývá, že by kterýkoliv ze zasahujících policistů pochybil, oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Nošení maket šibenic na demonstrace je podle policie nový prvek. Analyticko-legislativní odbor musí nejprve posoudit, jak v takovýchto případech postupovat. Přezkoumány také budou kamerové záběry. Policie zatím nepřijala žádnou stížnost, která by se zásahu týkala.

Vydáno pod