Protest proti imigraci a za vystoupení z EU přilákal stovky lidí

Praha – Na protestní akci proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie se na Václavském náměstí sešlo asi 700 lidí. Po úvodních proslovech pak průvod zamířil k Úřadu vlády. Na Václavské náměstí dorazila i dvacítka proimigračních aktivistů – oba tábory od sebe drželi policejní těžkooděnci. V souvislosti s demonstrací také policie zadržela několik lidí.

Na akci, kterou svolalo hnutí Svoboda a přímá demokracie, vystoupil s projevem Tomio Okamura, zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády.  

Poté se účastníci vydali ke Staroměstskému náměstí. Nesli cedule s nápisy „Problémů máme sami dost“ nebo „Teroristo islamisto odejdi“. Policisté se jim snažili zajistit volný průchod, několik odpůrců demonstrace ale neuposlechlo. Někteří skončili v policejních antonech. Na Okamuru, který šel v čele průvodu, lidé hodili několik vajec, žádné ho ale netrefilo.  

Demonstranti také třímali makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se minulý týden účastnil jednání Evropské rady o kvótách pro přijímání uprchlíků. „Sobotko táhni“, skandoval v jednu dobu dav.  

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana policie při pěti událostech v souvislosti s demonstrací zadržela několik lidí za neuposlechnutí výzvy policisty nebo narušení veřejného pořádku. Přesné číslo neuvedl. Pokuta padla za hozené vajíčko.

Vydáno pod