Rusa podezřelého z útoku na Stropnického dům našli na demonstraci v Brně

Policie zadržela muže podezřelého z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Informoval o tom Respekt. Podle jeho informací se mužem vyšetřovatelé zabývali v návaznosti na jiný případ, k němu je přivedly pachové stopy sejmuté z jedné ze zápalných lahví. Jedná se o dvacetiletého člověka ruské národnosti, který v Česku přechodně žije. Zadržen byl na brněnské demonstraci proti imigrantům.

Respekt informuje o tom, že muž je od pondělí ve vazbě, obvinění odmítá. Ataku zápalnými lahvemi na ministrův dům údajně předcházelo několik výhrůžných e-mailů, které měl Stropnický dostat. Objevily se prý v nich výhrůžky, aby nezaujímal kritický postoj vůči Rusku.

Podezřelého zadrželi na brněnské demonstraci proti uprchlíkům

Kriminalisté kvůli útoku prověřovali několik podezřelých, až se dostali právě k obviněnému. Nejprve ho nezastihli v místě bydliště, proto po něm bylo v pátek vyhlášeno celostátní pátrání. „A už v ten samý den hledaného našli brněnští policisté mezi účastníky tamní demonstrace,“ podotkl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

„V tuto chvíli to nebudu komentovat, počkám si na konečný výsledek vyšetřování,“ tlumočilo reakci Stropnického tiskové oddělení ministerstva obrany. Šéf resortu po útoku uvedl, že útok musí mít spojitost s jeho politickou funkcí a kroky na ministerstvu. Ohrožení vlastní rodiny jednoznačně odsoudil.

Muži hrozí až osm let

Na rodinný dům Stropnických v pražské čtvrti Suchdol někdo zaútočil 7. června v noci ze soboty na neděli celkem čtyřmi zápalnými lahvemi. Obsahovaly podle analýzy hořalvou směs. Stropnický byl s manželkou a dětmi na chatě, v domě v té době spal jeden z jejich synů, jeho bratranec a matka ministrovy manželky Veroniky.

Tři lahve se rozbily a začaly hořet, nezpůsobily však vážnější škody; díky té čtvrté, neporušené, mohla policie následně potvrdit, že skutečně obsahovala hořlavou látku. Jakou přesně, už ale policisté nesdělili. V reakci na incident pak byla posílena ochrana ministra a jeho blízkých.

Policisté vzhledem k použití zápalných lahví vyšetřují útok jako trestný čin obecného ohrožení ve stadiu pokusu. Za to mu hrozí trest až osmi let vězení.