Bezpečnostní opatření budou v Česku platit dál, rozhodla rada státu

Opatření přijatá v Česku po pátečních útocích ve Francii, Tunisku a Kuvajtu budou platit dál. Rozhodlo tak předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Turisty nadále varuje před rušnými místy. Nemění se ani opatření spojená s migrační krizí. Druhý stupeň kontroly vláda vyhlásí, jen pokud se zdvojnásobí počet zadržených nelegálních migrantů. České úřady zatím denně odhalí v průměru 15 přistěhovalců, za uplynulý víkend od pátku do neděle jich ovšem bylo 69.

Zasedala Bezpečnostní rada státu (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že bezprostřední hrozba teroristického útoku v Česku nehrozí. Současná bezpečnostní situace na letištích či vybraných budovách se snižovat nebudou. Naopak klesne ochrana u poboček americké firmy Air Products, která se stala terčem útoku ve Francii.

„Opatření byla adekvátní situaci i možnostem, které má Česká republika,“ uvedl odborník na bezpečnostní politiku Marian Brzybohatý. „Tato opatření jsou naprosto standardní a přijímají se vždy, když dojde k nějaké podobné situaci,“ dodal. Jak dlouho budou opatření platit, bude podle jeho slov záležet hlavně na situaci. „Minimálně to odhaduji na několik dní, maximálně týdnů.“

Od pátku do neděle přistihla policie v Česku 69 nelegálních migrantů, nejčastěji občany Sýrie, Iráku a Afghánistánu, uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policisté je nalezli ve vlacích při kontrolách v Břeclavi, Praze a Ústí nad Labem. Za posledních dvanáct dní od zesílení kontrol bylo odhaleno 173 nelegálních migrantů.

Rada jednala také o uprchlické krizi a o případném druhém stupni kontroly nad přibývajícími počty uprchlíků. Druhá fáze v praxi znamená, že by se na hranici s Rakouskem přesunulo víc policejních či armádních sil. To však podle informací zatím nehrozí.