Klid a partička karet. Noční vlak z Maďarska paniku z uprchlíků nerozváží

Budapešť/Břeclav – Jsou noční vlaky z Maďarska pod náporem policie a imigrantů, jak se v poslední době hovoří? Štáb České televize vyzkoušel cestu na vlastní kůži. Očekávaná trasa vlny uprchlíků, kvůli které policie slíbila zpřísnit kontroly, se ale nekoná. Štáb na cestě nepotkal téměř žádné uprchlíky ani policejní hlídky.

„Váš pas prosím… a občanský průkaz,“ kontroluje maďarský policista iráckou rodinu v nočním vlaku v Budapešti. Bylo osm hodin večer, vlak se chystal vyrazit na cestu přes Slovensko a Česko až do Berlína. Pro uprchlíky, jejichž cílem je Německo, by to mohl být ideální spoj. I proto, že vlak jede velkou část cesty přes noc. 

Ať už mířila irácká rodina se čtyřmi dětmi kamkoliv, z Budapešti ten večer neodjeli. Neměli v pořádku doklady, společně s policií proto museli z vagónu ven. Vlak odjel bez nich. 

Na peróně zůstali i maďarští policisté. Ti slovenští je vystřídali až po třech hodinách cesty, na nádraží v Bratislavě. Do vlaku ani nenastoupili. Nebyl důvod – nekonaly se výtržnosti, nikdo podezřelý ve vlaku nebyl. 

Jak vypadají kontroly ve vlaku z Maďarska do Německa? (zdroj: ČT24)

Mezi Budapeští a Berlínem pravidelně jezdí průvodčí Tibor Mandžár. Ani on větší nával uprchlíků, o kterém se v poslední době v souvislosti s vlaky z Maďarska mluví, ve svých spojích nezaznamenal. „Před třemi týdny tu nějací byli, ale byla tu i policie, takže je vyloučili z přepravy. Zatím je tu klid,“ říká průvodčí a jeho slova potvrzuje dvojice mladých cestovatelů, kteří opodál hrají karty. 

Klid vydržel i za hranice dalšího státu, po půlnoci vlak přejel české hranice. Ani na břeclavském nádraží, kde má souprava zhruba dvacetiminutovou přestávku, se policie k cestujícím nepřipojila. 

Po pěti hodinách jízdy a 365 kilometrech vystoupil štáb České televize z vlaku v Brně. Cestovní pas ani občanský průkaz za celou dobu vytáhnout nemuseli, stejně jako drtivá většina cestujících. S písknutím výpravčího se vlak vydal na zbytek své cesty do Berlína. Bez problémů, policistů i uprchlíků.

Nejčastější domovská země uprchlíků? V případě Česka Kosovo

Od ledna do května policie na českém území odhalila dva a půl tisíce nelegálních migrantů, mezi nimi i ty, kterým vypršelo vízum. Převažují ale běženci z aktuální uprchlické vlny; jen za poslední týden cizinecká policie odhalila 90 nelegálních migrantů, což je třikrát víc oproti týdennímu průměru ze začátku roku.

Ilegální migranti se pohybují buď zcela bez dokladů, anebo požádali o azyl v jiné unijní zemi, nejčastěji v Maďarsku, a v Česku pak byli zadrženi. Za pomoci dublinského řízení se je stát snaží dostat do zemí, odkud přijeli, anebo tam, kde požádali o azyl. V letošním roce vnitro řešil šest set takových případů, nejčastěji právě s Maďarskem (428 případů), kam se taky podařilo české straně drtivou většinu lidí vrátit (426 lidí).

Ministerstvo vnitra poskytlo ČT i data o národnostech zadržených. Nejvíc jich pochází z Kosova (205 uprchlíků) a do Česka mířili hlavně začátkem roku. V posledních týdnech jde častěji o Syřany, kterých na území republiky od ledna do května zadrželi pětašedesát. Po zmíněných obyvatelích Kosova a Ukrajincích (75 případů) tvoří třetí nejpočetnější skupiny. Na čtvrtém místě jsou Afghánci (59 zadržených migrantů) a Kubánci (57 případů).