Mynářovo majetkové přiznání je na webu, moc informací v něm ale není

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve sněmovně odevzdal své majetkové přiznání za rok 2013. Minulý pátek si ho vyžádali poslanci TOP 09 a Starostů. Kancléř přiznání odevzdal poslankyni TOP 09 Věře Kovářové, která ho s jeho souhlasem zveřejnila na webu. Přiznání za rok 2014 má povinnost odevzdat až ke konci června.

V majetkovém přiznání za rok 2013 Mynář mimo jiné uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a žádné dluhy. Předloni nekoupil ani žádné nemovitosti. V dokumentu tak příliš informací není. Novinku má v tomto ohledu přinést novela zákona o střetu zájmů, kterou poslanci TOP 09 podali minulý pátek. Podle Kovářové bude muset politik při nástupu do funkce zveřejnit v podobě majetkového přiznání veškerý svůj majetek. „Aby bylo možné sledovat případný jeho nárůst během politické kariéry,“ dodala.  

Mynáře se tato změna zatím netýká. Kvůli majetkovému přiznání za rok 2013 ale měl také problémy a musel i před komisi. V místě svého trvalého pobytu ho totiž v termínu neodevzdal. Městský úřad v Uherském Hradišti s ním proto zahájil řízení. V květnu ale rozhodl, že o přestupek nešlo. Mynář se hájil tím, že zákon nestanoví, kam má přiznání odevzdat. Prý ho vyplnil a kopii předal právnímu oddělení Pražského hradu. Navíc od počátku tvrdil, že informace o svém majetku zveřejňovat nemusí. Plat ale zveřejnil už letos v dubnu.

Vratislav Mynář: „Majetkové přiznání jsem vyplnil a uložil u nás na legislativním odboru, protože zákon neříká evidenční místo, kam ho odevzdat. Udělal jsem vše, co jsem měl. To, že je díra v zákoně, to neovlivním já. Proto jsme také paní poslankyni (Věru Kovářovou, pozn. red.) vyzval, aby plnila svou pracovní náplň a místo populistického kopání do pana prezidenta přes moje majetkové přiznání se snažila tuto díru v zákoně napravit.“ 

Poslanecký klub TOP 09 a Starostů v souvislosti s Mynářovým přiznáním označil prezidenta Miloše Zemana za pokrytce. Vadilo jim, že hájil vládní návrh zákona o prokazování původu majetku v situaci, kdy jeho podřízený přiznání veřejně nepředložil. „Je velmi paradoxní, že tento návrh zákona přijde podpořit prezident, když o jeho kancléři víme, že po velmi dlouhou dobu tajil své příjmy, dodnes nemá bezpečnostní prověrku a patrně ji nedostane právě kvůli svým majetkovým poměrům, které nehodlá odhalit. Považujeme to za pokrytectví velmi hrubého rázu,“ prohlásil tehdy místopředseda sněmovny za opoziční frakci Petr Gazdík.

Gazdík: Prezidentův kancléř by měl jít příkladem a zveřejnit veškerý majetek

Gazdík byl proto kritický i k majetkovému přiznání, které Mynář nyní ve sněmovně předložil, ale pouze za rok 2013: „Považuji za mimořádně pokrytecké, pokud pan prezident chce, aby celý národ přiznával veškerý svůj majetek, ale jeho hradní kancléř nemusí. Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si zjevně rovnější.“ Hrad si z nás dělá legraci, dodal Gazdík. „Já myslím, že pan místopředseda Gazdík by měl trošku ubrat plyn ve svých emocích a měl by se přidat ke své kolegyni paní poslankyni Kovářové, která přislíbila panu kancléři, že bude iniciovat změnu zákona o střetu zájmů tak, aby bylo jasné, kam má vedoucí kanceláře republiky toto přiznání, respektive čestné prohlášení podávat,“ reagoval na slova Gazdíka hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jiří Ovčáček a Vratislav Mynář
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Mynář je kancléřem prezidenta už dva roky, bezpečnostní prověrku ale stále nemá. Už v prosinci 2013 přitom požádal Národní bezpečnostní úřad o prověrku na stupeň přísně tajné. Není však jisté, zda ji nakonec získá. Podle médií NBÚ vadí jeho podnikatelské kontakty. Mynář to opakovaně odmítá. V roce 2014 ale například od advokáta Romana Janouška Víta Širokého koupil vilu ve Strašnicích. Za nemovitost dal 5,5 milionu korun, což je na tuto lokalitu poměrně málo. Nebylo to přitom poprvé, co výhodně nakoupil nemovitost. Internetový deník Insider loni například zjistil, že v roce 2003 a 2006 nadvakrát koupil čtyřpatrový dům na Jánském vršku nedaleko Pražského hradu. Za nemovitost, kterou tehdejší majitel získal v restituci, zaplatil 12 milionů korun. Už rok po koupi domu ho ale znalec ocenil na 28 milionů.

Prezident: Mynář získal peníze díky rakousko-francouzské firmě, kde byl společník

Prezident Miloš Zeman ale za svým kancléřem stojí. České televizi v exkluzivním rozhovoru řekl, že o jeho majetku je informován. Má mimo jiné i přehled o tom, jak získal peníze na koupi vily ve Strašnicích: „Byl společníkem jedné rakousko-francouzské firmy na hospodaření s odpady. Z této firmy vystoupil a odnesl si poměrně slušnou sumu, která mu nákup vily umožňuje.“