Insolvenční mafie se loni činila, říká interní zpráva z vnitra

Insolvenční neboli konkurzní mafie loni v České republice roztáhla svá chapadla - podle interní bezpečnostní analýzy ministerstva vnitra zvýšila aktivitu. Dokument uvádí, že podsvětí ovlivňuje jmenování insolvenčních správců, což poukazuje na korupci v justici. V Táboře přitom v těchto dnech pokračuje projednávání kauzy zmanipulovaných konkurzů gangem soudce Jiřího Berky.

Podvodné konkurzy nebo insolvence mají podle policistů stále stejný scénář. Někdo dostane zálusk na lukrativní firmu, na základě falešné dokumentace vůči ní vytvoří pohledávku a navrhne soudu, aby ji uvrhl do insolvence. Spřátelený soudce tak učiní a dohlédne na to, aby insolvenčním správcem byl jmenován vybraný člověk. Ten už pak jen firmu řídí a vyvádí z ní peníze prostřednictvím uzavírání zakázek s vybranými dodavateli. Správce následně ovlivňuje způsob prodeje podniku ve prospěch předem určeného zájemce.

„Docházelo nejen k vytváření fingovaných pohledávek, ale i k pokusům ovlivnění osoby budoucího insolvenčního správce,“ konstatuje interní analýza ministerstva vnitra. A podle ní byly také zaznamenány případy podvodného přebírání kontroly nad fungujícími společnostmi.

„Jak přišel konkurz, už žádná obrana nebyla možná. V konkurzu vlastně za vás mluví mafie a vy jste u toho jenom divák,“ krčí rameny podnikatel Bedřich Hnilica, který se loni s ambiciózním projektem hotelu u Brna dostal do konkurzu hned v počátcích. Soud rozhodl, že bývalý majitel i jeho žena přijdou i o osobní majetek.

Pelikán chce falešné konkurzy ztížit

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán před několika měsíci oznámil, že společně s Nejvyšším státním zastupitelstvím pracují jeho úředníci na systému, který by si měl na problém podvodných konkurzů posvítit. Velkou potíž představují v této věci i takzvané šikanózní insolvenční návrhy, jejichž prostřednictvím se některé firmy snaží poškodit konkurenci. Firmy, na které někdo podal insolvenční návrh kvůli údajným dluhům, totiž rázem dostávají nemilé stigma - zápis v obchodním rejstříku. Při vyšetřování podvodných insolvencí by měl pomoci i nový zákon o státním zastupitelství.

Téma Událostí ČT: Insolvenční mafie a kauza soudce Berky (zdroj: ČT24)

Podle Pelikána také s novelou, která má platit od léta, nastanou tři hlavní změny. O šikanózním návrhu bude moci rozhodnout nově i nepříslušný soud. Další změnou bude i to, že insolvenční soud rozhodne během jednoho dne, zda jde o skutečně podložený návrh na konkurz. A třetím bodem pak bude taková praxe, kdy bude muset mít každá pohledávka potvrzení od dlužníka. Pokud ji mít nebude, bude muset věřitel doložit, že to má vše zanesené ve svém účetnictví a že tedy odvádí daň. O plánech ministerstva spravedlnosti v boji proti insolvenčním podvodům čtěte zde.

Pokračuje kauza Berkova gangu, konec je ale v nedohlednu

Podáváním zprávy o stavu věci pokračuje v Táboře obnovené líčení v případě ústeckého soudce Jiřího Berky. Skupina podle státního zástupce způsobila zfalšovanými konkurzy škodu přesahující čtvrt miliardy korun. Projednávání případu se vleče už třináctým rokem. Předseda senátu táborského soudu Zdeněk Kučera nedokáže odhadnout, jak dlouho líčení potrvá, a kdy by mohl vynést rozsudek. „V této fázi k tomu nemohu nic říct. Netuším, jak se bude věc vyvíjet zejména po procesní stránce,“ řekl. Kauza kolem soudce Berky se týká jedenácti severočeských firem. Většina z nich má už nové majitele, jiné zanikly. Kvůli konkurzům musely propouštět až stovky zaměstnanců.