Končí další Babišův náměstek Wagenknecht

Praha - První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht končí ve funkci. Andrej Babiš ho podle serveru Neovlivní.cz odvolal ve čtvrtek večer a nabídl mu pozici politického náměstka, kterou ale Wagenknecht už dříve odmítl. Po sociálním demokratovi Martinu Prosovi tak jde už o druhého náměstka, kterého se Babiš v poslední době zbavil. Jestli Wagenknecht zůstane na ministerstvu na jiné pozici, se ukáže v příštích dnech.

Šestatřicetiletý Wagenknecht se v posledních měsících dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj za hnutí ANO Karlou Šlechtovou. Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadá, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Tento závěr potvrdila i Evropská komise. Auditoři ve zprávě poslané do Bruselu mimo jiné uvádějí, že zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda. Vítězný uchazeč byl podle auditu zvýhodněn, protože nesplnil kvalifikační předpoklady. Také hodnocení nabídek prý bylo netransparentní a nepřezkoumatelné. Audit také kritizoval to, že náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné než samotné její pořízení.

Šlechtová se proti dokumentu, který podle ní ohrozil čerpání peněz z Bruselu, důrazně ohradila s tím, že zpráva byla opřená o spekulace, nikoli o řádné důkazy. „Jde o audit, který je realizován podle zákona, podle mezinárodních auditních standardů a pokynů evropské komise,“ hájil se ale Wagenknecht.

Wagenknecht je už druhým vysoce postaveným úředníkem, který z ministerstva financí odchází. Babiš v květnu odvolal náměstka pro mezinárodní vztahy Martina Prose z ČSSD. Ten nakonec zamíří na ministerstvo zahraničí; jak v pátek resort oznámil, převezme vedení sekce informačních technologií. V budoucnu by měl Pros jako náměstek řídit ekonomicko-provozní záležitosti.

Babiš odvolání Wagenknechta z pozice prvního náměstka a nabídku na funkci náměstka potvrdil. Jak připomíná iDNES, jeho krok přišel pár dní předtím, než začne platit další část zákona o státní službě, která odvolávání odborných náměstků znesnadní.

Lukáš Wagenknecht končí ve funkci (zdroj: ČT24)