K Brdům hleď! Vojenská technika zapadla do Bahen

Strašice - Ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy na Rokycansku proběhl tradiční Den pozemního vojska Bahna 2015. Přehlídky se účastnilo přes tisíc vojenských profesionálů a více než 300 kusů pozemní a vzdušné techniky. Na rozdíl od předchozích ročníků vojáci nepředvádějí útočnou, ale obrannou operaci, a poprvé se jí zúčastnili také příslušníci zahraničních armád.

„Naši vojáci mají ve strukturách NATO tu nejlepší pověst a předvádějí vynikající výsledky. Na všech cvičeních a ve všech soutěžích se umisťují na předních místech,“ konstatoval v průběhu šestadvacátého ročníku Bahen náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Letos mohli diváci sledovat obrannou operaci, kdy se česká armáda za pomoci pandurů, houfnic a podpory ženistů bránila přepadení nepřítelem. „Jednalo se o utkání regulérních bojových sil ve fázi otevřeného konfliktu, technologicky přibližně na stejné úrovni,“ přiblížil průběh Bahen 2015 velitel pozemních sil, brigádní generál Ladislav Jung.

Přehlídce vojenských sil dominovala česká armáda, zúčastnili se jí i Slováci, Poláci, Rakušané a Američané. Tuzemskou výzbroj reprezentovaly stíhačky Jas-39 Gripen, bojové letouny L-159 Alca, transportní letadlo CASA nebo vrtulníky Mi-17 a Mi-24. Vůbec nejmodernější technika, která se ve Strašicích představila, byly modernizované pandury, které posádce poskytují palebnou podporu i ochranu. „Jsou schopny překonávat velké vzdálenosti tak rychle, jak bychom mohli jet osobním autem,“ dodal zástupce velitele 41. mechanizovaného praporu AČR Jaroslav Vítek.

Protože si Česko letos připomíná 70 let od konce druhé světové války, součástí Bahen byly i kluby vojenské historie; zinscenovaly ukázky z dramatických a vojensky zajímavých okamžiků z první světové války, z válečné operace na východní či západní frontě nebo na území protektorátu. Jako tradičně i v letošním ročníku účinkovala pásová a kolová technika z Muzea na demarkační linii v Rokycanech.

Armáda chystá akvizice, vláda více peněz

Prezentovaná technika by se v příštích ročnících mohla ještě rozrůst. Náčelník generálního štábu Josef Bečvář ve vysílání ČT24 konstatoval, že podle koncepce rozvoje armády chce tuzemské vojsko pořídit obrněný transportér, nové dělo a pro letectvo víceúčelový vrtulník a radiolokační techniku. Vedle toho hodlá i početně posilovat, její ambicí pro letošek je 1500 nových rekrutů, aby do roku 2020 smazala stávající pětitisícový deficit.

„Je možná pochopitelné, že v době, kdy vypadala bezpečnostní situace pozitivněji, se této otázce nevěnovala taková pozornost. Dnes si všichni, kteří sledují dění na mezinárodní scéně, uvědomují, že se musíme co nejvíce přiblížit našemu závazku NATO a že musíme zvyšovat výdaje na zbrojení,“ uvádí náměstek Kuchta – a za pravdu mu dává i ministr obrany Martin Stropnický, jenž dnes u Rokycan zopakoval závazek posílení obranného rozpočtu: „Koaliční strany se dohodly na tom, že rozpočet musí růst, teď roste tempem dvou miliard ročně.“

K Brdům hleď! Vojenská technika zapadla do Bahen (zdroj: ČT24)