Za ubití muže půjde dvojice na 15 a 11 let do vězení

Zlín - Senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně dnes uložil za ubití osmačtyřicetiletého muže v rodinném domě v obci Štítná nad Vláří na Zlínsku nepodmíněné tresty. Třicetiletý Karel Milo dostal za vraždu 15 let, jeho o deset let starší komplic Luboš Svačinka za ublížení na zdraví s následkem smrti 11 let vězení. Oběma mužům, kteří už byli dříve soudně trestáni, hrozil až výjimečný trest. Rozsudek není pravomocný. Milo se na místě odvolal, Svačinka si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Státní zástupce Roman Kafka se práva odvolání vzdal.

„Vytýkané jednání bylo provedeno zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Obžalovaní bili poškozeného minimálně hodinu různými způsoby včetně těžké železné formy, navíc umíral několik hodin. S ohledem na to je především u obžalovaného Mila nutno dát průchod důraznějšímu trestu na samé horní hranici sazby, který mu zabrání v páchání obdobné trestné činnosti a oddělí ho od slušné společnosti,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Radomír Koudela.

Poškozený odmítal s mladším z mužů uzavřít smlouvu o půjčce. Podle soudu ho Milo pravděpodobně z této příčiny, která se však nepodařila bez pochyb prokázat, napadl opakovanými údery pěstí a kopy nohou do hlavy, břicha, hrudníku, zad a končetin. Následně prý vyzval i Svačinku a oba údajně v útoku na svého známého pokračovali.  

Napadený muž v důsledku útoků utrpěl závažná a život ohrožující zranění. Ráno muži zjistili, že napadený zemřel. Podle soudu starší z nich se svou přítelkyní a na příkaz Mila odvezl tělo do lesa poblíž Slavičína, kde ho později zakopal. Nalezeno bylo až po několika dnech.

Svačinka přiznal, že poškozeného napadl a svého činu litoval. Tvrdil však, že byl donucen Milem, který ho údajně v minulosti několikrát napadl a jeho tehdy těhotnou přítelkyni také. Zbitému muži se podle svých slov snažil poskytnout první pomoc. Milo vinu odmítl. Poškozeného prý udeřil jen jednou do trupu a do tváře, když se údajně pokoušel ukončit jeho rvačku se spoluobžalovaným, který podle něho poškozeného utloukl. Svačinku prý k ničemu nenutil a nikdy mu neublížil.

Vydáno pod