„Jsme radikální hnutí.“ Okamura má novou stranu – SPD

Nové hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie (SPD) získalo registraci od ministerstva vnitra a zahájilo nábor členů. Ve sněmovně to dnes oznámil Okamura, podle něhož má nový subjekt už tisíce zájemců o členství. V září chystá programovou konferenci, na níž si zvolí i své předsednictvo. Cílem SPD je mimo jiné vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. Podle Radima Fialy chtějí také čelit imigrační vlně z Afriky. Jsou prý radikální, protože někdo musí být.

Radim Fiala, bývalý člen hnutí Úsvit tak jako Okamura, řekl, že už SPD začalo budovat regionální základnu a své kluby prý má minimálně v šesti krajích; Úsvitu se v minulosti vytýkala právě přílišná uzavřenost pro nové členy. Když spustili na internetu přihlašovací formulář, jenom během první minuty se jim mělo ozvat šedesát zájemců.

„Jsme radikální hnutí a chceme postavit radikální politické cíle,“ prohlásil Fiala, podle něhož jedním z těchto cílů bude referendum o vystoupení země z EU. Tvrdí, že Evropská unie říká, abychom se vzdali svobody, přijali regulace, zavrhli svoje tradiční hodnoty a přijali imigranty. „To my opravdu nechceme,“ dodal. „Stávající model budování evropského superstátu považujeme za ohrožení zájmů naší země a za ohrožení svobody,“ dodal. SPD chce rovněž prosazovat zpřísnění imigračních zákonů, které zavedou nulovou toleranci vůči imigrantům v ČR. „Jsme radikální, protože někdo musí být radikální. Někdo tomu musí začít čelit a chceme to být my,“ uvedl.

Fiala (SPD): Teď je nejhorší období pro národní státy v EU (zdroj: ČT24)

Rovněž chtějí postavit radikální islám mimo zákon nebo posílit cizineckou policii. Nejsou přitom proti všem imigrantům. „Vítáme každého, kdo chce pracovat, studovat, vytvářet hodnoty, kdo přijme naše tradice, naše hodnoty, kdo tady s námi chce žít v našich podmínkách a bude je respektovat,“ vysvětlil. Pomoc ilegálním uprchlíkům vidí v tom, že je vrátíme do jejich země a tam je podpoříme finančně a hospodářsky. 

Vznik Svobody a přímé demokracie je důsledkem několikaměsíční krize uvnitř Úsvitu, jehož vedení převzal Marek Černoch. „Jsem přesvědčen, že budeme mít úspěch. Ani já, ani Tomio Okamura jsme neudělali nic, čím bychom voliče znejistili. Jestli to někdo udělal, tak to byli lidé z hnutí Úsvit a Věci veřejné,“ prohlásil Fiala. Obě křídla se vinila mimo jiné z údajného vyvádění peněz z hnutí. „Odešli jsme bez jediné koruny a zakládáme hnutí SPD s Tomiem Okamurou na zelené louce,“ tvrdí Fiala s tím, že vytvoří transparentní účet a budou mít příspěvky od členů. Dají si pozor, aby bylo financování podle zákona a nedostali se do problémů. Část poslanců za Úsvit, kteří nejsou členové hnutí, už dřív oznámila, že chce založit jiné politické uskupení. Okamura je označoval za pučisty, většina členů poslaneckého klubu se ale postavila proti němu.