Praha 2 se musí vrátit k albertovskému metání vajec na Zemana

Magistrát nařídil druhé městské části, aby jako přestupek posoudila házení vajec na prezidenta Miloše Zemana. K němu došlo na Albertově při loňských oslavách sametové revoluce za přítomnosti prezidentů zemí Visegrádu. Praha 2 se případem už jednou zabývala, úředníci tehdy rozhodli, že metání vajec na hlavu státu přestupkem není.

„Na základě žádosti Úřadu městské části Praha 2 o prošetření jejich postupu vyslovil magistrát právní názor, že jednání spočívající v házení vajec po prezidentu republiky Miloši Zemanovi vykazuje formální znaky přestupku proti občanskému soužití,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Zeman: Praha 2 je militantně pravicová

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, pod kterou Albertov spadá, obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je postoupilo k prověření policii. Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici.

Úředníci z odboru správních agend městské části rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem. Prezident po verdiktu úředníků označil radnici Prahy 2 za „militantně pravicovou“. Starostka Jana Černochová (ODS) uvedla, že do rozhodování státní správy nesmí ze zákona nikdo z vedení městské části zasahovat.

Albertov 2014: „Zemane, odstup“ (zdroj: ČT24)
Vydáno pod