Útočnice ze Žďáru chce z ústavu, podala stížnost

Brno – Žena, která loni ve škole ve Žďáru nad Sázavou zaútočila na studenty a jednoho z nich zabila, podala stížnost proti svému umístění do detenčního ústavu. Poslal ji tam Krajský soud v Brně, aby se léčila pod dohledem odborníků, protože byla podle znalců nepříčetná a trpí schizofrenií. Vzhledem k ústavní léčbě zastavil státní zástupce i její trestní stíhání. Proti tomu se neúspěšně ohrazovali rodiče mrtvého chlapce.

Po loňském říjnovém útoku na žďárské střední škole se šestadvacetiletá žena vrátila do detenčního ústavu, odkud ji soud dříve propustil. Státní zastupitelství zastavilo její trestní stíhání pro nepříčetnost, kterou stanovily posudky, a soud ženu umístil do detenčního ústavu. Proti tomu ale podala stížnost. V minulosti již podávali stížnost rodiče zabitého chlapce proti zastavení trestního stíhání, ale neuspěli.

Zuzana Spurná z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně je přesvědčena, že stejně dopadne i stížnost proti ústavní léčbě. „Soud se snažil rozhodnout tak, aby zajistil člověku, který je nemocný, léčení, ale zároveň musí zajistit také bezpečnost ostatním spoluobčanům. Takže myslím, že soud rozhodl zcela správně. Je to marný pokus zvrátit to,“ podotkla primářka oddělení klinické psychologie.

Zuzana Spurná: Námitka nemá šanci na úspěch (zdroj: ČT24)

Umístění do detenčního ústavu navrhla státní zástupkyně na základě odborného posudku znalkyně v oboru psychiatrie Marty Holanové. „Ochranná detence je třeba tehdy, když ústavní psychiatrická léčba nemůže splnit svůj účel a člověk je i tak na svobodě nebezpečný,“ uvedla Holanová. V detenci je podle ní jediná jistota, že se bude člověk řádně léčit v optimálních podmínkách a bude pod dozorem. „Její stav je vážný a doposud se řádně neléčil,“ upozornila psychiatrička.

Orlová se dříve léčila v Opavě, z léčebny ji ale soud propustil a měla se léčit ambulantně. Před soudem uvedla, že jeden lék vysadila, protože jí nedělal dobře. Lékařům to však neřekla a tvrdila, že se cítí v pořádku.