Propuštění Nováka bylo chybné, tvrdí krajský žalobce

Chomutov – Krajský státní zástupce Jan Jakovec ostře kritizoval chomutovský okresní soud za podmínečné propuštění bývalého senátora Alexandra Nováka z vězení. Špatný podle něj byl i postup příslušného žalobce Ladislava Kosána, který propuštění doporučil. Kvůli postupu soudu se krajské státní zastupitelství obrátilo na ministerstvo spravedlnosti s podnětem na podání stížnosti pro porušení zákona.

Bývalý senátor dostal čtyřletý trest za přijetí úplatku v době, kdy byl chomutovským starostou. Nakonec již po dvou letech vyšel na svobodu. Podle Jana Jakovce se to ale stát nemělo. Prověřoval postup žalobce Ladislava Kosána z chomutovského okresního zastupitelství a také soudu, který o podmínečném Novákově propuštění rozhodl.

V Kosánově vyjádření podle Jana Jakovce chyběly některé argumenty, například opomněl upozornit, že se Novák vyhýbal nástupu do vězení. „Nepostupoval důsledně a některé skutečnosti nevyhodnotil v tak potřebném rozsahu, jak předpokládal jeho návrh,“ uvedl Jan Jakovec. V případě soudu potom konstatoval, že není vyloučeno, že při rozhodování porušil zákon. „Podali jsme ministerstvu spravedlnosti podnět k podání stížnosti pro porušení zákona,“ řekl Jan Jakovec. Zvažuje také, že podá kárnou žalobu na Ladislava Kosána, rozhodne se do dvou měsíců.

Vedle státního zastupitelství prověřuje postup chomutovského soudu i Krajský soud v Ústí nad Labem. Jeho mluvčí Marcela Trejbalová uvedla, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by okresní soud pochybil. Zatím se ale kontrola týkala pouze rozhvrhu práce, teprve v příštím týdnu se zaměří na vyhodnocení obvyklé praxe soudců při rozhodování o podmíněném propuštění.

Soud připustil Novákovo propuštění v květnu poté, co se za něj zaručil motorkářský klub Gryphons. „Sdružení Gryphons se sídlem v Mostě nabídlo záruku. Navrhlo, že s odsouzeným bude spolupracovat, což už se v minulosti dělo. Zákonná podmínka je splněná,“ řekl serveru Novinky.cz po rozhodnutí soudce Ivan Novák.

Novák si trest odpykával původně ve věznici v Teplicích, později byl přeložen do Litoměřic. Soud loni v prosinci vyhověl jeho žádosti o přeřazení do mírnějšího druhu věznice a Novák byl přeložen do Všehrd na Chomutovsku.

Od německé firmy přes kyperskou firmu na rakouský účet Novákových

Případ úplatku se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Peteru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž přes kyperskou firmu na rakouském soukromém účtu Novákových. Státní zástupkyně tehdy označila souzený skutek jako „promyšlený a rafinovaný způsob převodu peněz přes několik účtů v cizině“. Novák se hájil tím, že peníze dostala jeho manželka jako půjčku na podnikání v Rakousku právě od kyperské firmy Interkontraktor.

Novák býval považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 vedl chomutovskou radnici. Mezi lety 2000 a 2006 hájil zájmy Chomutovska v Senátu a zasedal ve výkonné radě ODS.