Na Stropnického dům někdo útočil zápalnými láhvemi

Praha - Na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v neděli ráno někdo hodil zápalné láhve. Ministr v době útoku nebyl doma, někteří členové jeho rodiny ale ano. Nikomu z nich se nic nestalo. Případ nyní vyšetřuje státní a vojenská policie. Ministrova ostraha prý byla zvýšena. Pokud by se prokázalo, že láhve obsahovaly pouze vodu, jednalo by se zřejmě o přestupek. V případě, že by ale byla zjištěna přítomnost nebezpečných látek, bude případ vyšetřován jako trestný čin.

Na Stropnického dům někdo útočil zápalnými láhvemi (zdroj: ČT24)

O nedělním útoku na Stropnického dům v Praze-Suchdole informoval v pondělí večer v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Důvodem opožděného informování podle něj bylo vyšetřování na místě činu. „Takové věci se na české politické scéně naštěstí nestávají často. Bohužel to nasvědčuje radikalizaci určitých názorových skupin, které stojí proti hodnotám, jež zastáváme. Pro mě to je vlastně potvrzení správnosti nastaveného kurzu ministerstva obrany, které vedu,“ komentoval událost Stropnický.

„Samozřejmě ale nejde o situaci, která by byla pro mě nebo moji rodinu běžná,“ doplnil ministr. Rozsah ani způsob zvýšení bezpečnostních opatření v okolí ministra úřad blíže nespecifikoval. Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan ale uvedl, že událost byla Policii ČR oznámena až dnes. Na vyšetřování prý úzce spolupracuje s vojenskou policií.

  • Tomáš Hulan, pražský policejní mluvčí: „Vyjeli jsme na místo a zajistili jsme tam konkrétní vzorky, které teď budou podrobeny znaleckému zkoumání, především v oboru chemie a pyrotechniky. Tyto závěry budou následně stěžejní, abychom celou událost adekvátně kvalifikovali. Pokud by se prokázalo, že láhve obsahovaly například vodu, hovořili bychom v tuto chvíli o přestupku. Pokud by se prokázalo, že tekutina byla jakkoliv nebezpečná, mohli bychom hovořit o trestném činu.“

Policie se na přelomu roku zabývala také podezřelou zásilkou určenou ministrovi financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Přišla mu ze Slovinska na jeho domácí adresu a obsahovala smrtelnou dávku jedu. Podezřelého Itala policie ve Slovinsku v prosinci zadržela. Několik dní předtím přišla na ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD) obálka s kyanidem. Vláda tehdy kvůli zásilkám přijala další bezpečnostní opatření, nezveřejnila je. Další zásilky doručené na Hrad a do televize Prima toxické nebyly.