Za brutální útok na seniorku dostal recidivista 20,5 roku vězení

Liberec - Krajský soud v Liberci udělil dvaadvacetiletému Tomáši Mikovi výjimečný trest 20,5 roku vězení. Podle obžaloby se muž pokusil zavraždit sedmdesátiletou seniorku a znásilnil ji. Předsedkyně senátu uvedla, že zvláště nebezpečný recidivista Miko provedl útok trýznivým způsobem. Brutálního zločinu se mladík dopustil jen několik měsíců po propuštění z vězení, kam se dostal kvůli loupeži. Rozsudek není pravomocný, Miko i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlení.

Předsedkyně senátu dnes Mikovi dala souhrnný trest. Kromě pokusu o vraždu a znásilnění má na kontě také podvod. V minulosti navíc přepadl na ulici dívku a škrtil ji. Soudkyně ho proto zařadila do věznice se zvýšenou ostrahou a kvůli sexuální deviaci uložila ochranné sexuologické léčení. Podle jablonecké policejní mluvčí Ludmily Knopové přežila seniorka útok jen díky šťastné náhodě.

Státní zástupkyně:

„Je potřeba před ním chránit společnost, jeho brutalita se stupňovala.“

Miko u soudu odmítl vypovídat. „Pokusu o vraždu lituji,“ prohlásil ve své závěrečné řeči. Státní zástupkyně upozornila, že ženu zdevastoval fyzicky i psychicky. Jak vyplynulo z policejního vyšetřování, recidivista zaútočil na tehdy sedmdesátiletou ženu loni v listopadu v Jablonci nad Nisou.

Seniorka se s Mikou znala a pustila ho proto do svého bytu. Před pokusem o vraždu s ní pil kávu a díval se na televizi. Když si chtěl tentokrát televizi odnést, začala protestovat. Recidivista ji podle spisu znásilnil a bil ji do hlavy paličkou na maso. Krvácející ji pak zamkl v koupelně a televizi ukradl. Žena volala z koupelny o pomoc a uslyšel ji soused. Ztratila litr krve a hrůzný zážitek se jí stále vrací. „Trpí depresemi a je bez života,“ dodala státní zástupkyně.

Podle psycholožky trpí Mika poruchou osobnosti. Chybí mu soucítění s druhými, je chladný a lhostejný ke svému okolí. V době zločinu měl na polovinu snížené ovládací schopnosti. Znalecký posudek mu přisuzuje sklony k patologické sexuální agresi a k sadismu. Jeho bývalé dívky o něm přitom vypovídaly jako o příjemném a zábavném chlapci.

Vydáno pod