V Česku bylo tepleji než ve Středomoří, víkend se očekává tropický

3. červen se stal prvním tropickým dnem letošního roku. Na více než dvaceti stanicích překonala rtuť teploměru hranici 30 stupňů Celsia. Největší horko bylo v Brně – okolo 32 stupňů, na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Zítra čeká Česko decentní ochlazení, aby vedro znovu naplno propuklo o víkendu, v neděli se především na severozápadě Čech mohou vyskytnout i prudké bouřky.

Česko opanovaly tropické teploty (zdroj: ČT24)

Horký den způsobila kombinace teplého vzduchu a intenzivního slunečního svitu. Třicetistupňová meta byla podle ČHMÚ překročena na 28 meteorologických stanicích v České republice. Nejvýše rtuť vystoupala v Brně-Žabovřeskách, a to na 32,2 stupně Celsia. Jen o desetinu stupně nižší byla teplota v Dukovanech na Třebíčsku. Tam byl navíc překonán dosavadní teplotní rekord, stejně jako třeba v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku nebo Brně-Tuřanech. V Příbrami dokonce dnešní teplota 29,1 stupně převýšila o jednu desetinu stupně rekord starý téměř 90 let.

Rekordní teploty
Zdroj: ČT24

Podobný charakter počasí jako dnes očekávají meteorologové i o víkendu, obzvláště horko by mělo být v sobotu v nížinách středních a jihozápadních Čech. Meteorologové ale varují, že bude zároveň sucho, takže se zvýší nebezpečí vzniku požárů. „Zřejmě nejvyšší bude v nížinách jižní Moravy, kde bude trvat asi nejdéle, a v Polabí,“ uvedli meteorologové na webu. V neděli se ojediněle mohou objevovat přeháňky i bouřky, ty nejintenzivnější s kroupami a přívalovými srážkami kolem 40 mm by se mohly vyskytnout v severozápadních Čechách. Na většině území se však děšť zřejmě objeví až počátkem příštího týdne.