Na játra čeká člověk tři měsíce, na ledvinu přes rok

Počty dárců orgánů v Česku neklesají. Lékařům se naopak hlásí čím dál víc dárců. Může jít o lidi, kteří třeba ledvinou pomohou někomu blízkému, ale i ty, kteří dají tělo k dispozici posmrtně. Jakmile se objeví nabídka orgánu, zapojí se do procesu transplantace až šedesát osob.

Události ČT: Víc transplantací orgánů, víc lidí má delší život (zdroj: ČT24)

Na vyhovující orgán může člověk čekat měsíce, ale jakmile se najde správný dárce, nabírají události spád. Telefon se ozve klidně ve tři hodiny ráno, doktor od čekajícího na orgán zjistí, jak na tom je a jestli netrpí akutně nějakou nemocí. Pokud je vše v pořádku, může být pacient už za hodinu v nemocnici.

Na ledvinu může nemocný čekat i přes pět let, průměrné čekací doby na orgány jsou ale kratší a v porovnání s Evropou na tom je Česko velmi dobře. Většina pacientů se nové ledviny dočká mnohem dřív, i když zrovna na tento orgán se stále čeká poměrně dlouho. Loni byla díky více než pěti stovkám dárců průměrná čekací doba čtyři sta dnů. Pro dalších sedm set lidí se vhodný dárce ještě stále hledá. Třeba u transplantace srdce většinou pacienti nečekají ani rok. Lékaři loni operovali osmdesát sedm pacientů, více než sto dalších je pak na čekací listině. O poznání kratší čekací doba je u jater. Tam se v průměru najde vhodný dárce za devadesát čtyři dnů. 

Celodenní pohotovost v transplantačním středisku

Spolupráci mezi dárci orgánů a nemocnými lidmi, kteří na nový orgán čekají, zajišťuje Koordinační středisko transplantací. Jakmile se objeví potenciální dárce, provedou se vyšetření, která potvrdí, jestli jsou dotyčné orgány vhodné k transplantaci a mohou být přijaty. Posléze zaměstnanci prochází čekací listiny. Seznamy nemocných mají roztříděné ve složkách podle typů orgánů. V Česku se provádějí transplantace srdce, plic, jater, slinivky, ledvin, Langerhansových ostrůvků a od minulého roku také tenkého střeva. „Když se někde objeví nabídka dárce, okamžitě se aktivizuje až šedesát lidí od řidičů po lékaře specialisty,“ přiblížil ředitel střediska Miloš Adamec. V kanceláři tak musí být koordinátor celých dvacet čtyři hodin denně.

V loňském roce bylo darováno 846 orgánů, které stejnému množství pacientů prodloužily život. Poprvé v historii české transplantační medicíny pak byl počet orgánových transplantací vyšší než počet pacientů nově zařazených k transplantaci. V Česku se nachází celkem sedm transplantačních center, konkrétně v Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Olomouci a pražském Motole a IKEMu.