Zbylí čeští záchranáři se vrátili z Nepálu

V Praze přistál zbytek českých záchranářů, kteří od začátku května pomáhali v Nepálu postiženém zemětřesením. Za dobu působení ošetřili přes 1100 zraněných. Jejich letadlo dorazilo po páté hodině odpoledne.

První zemětřesení postihlo Nepál 25. dubna a už 1. května začal na místě neštěstí pomáhat český tým tvořený devíti lékaři, deseti zdravotními sestrami, čtrnácti hasiči a jedním tlumočníkem. V polovině května po druhém silném zemětřesení se část týmu obměnila a letoun, kterým posily dorazily, přivezl i zásoby, léky a humanitární pomoc. Pro některé členy trauma teamu to byla první mise.

„Nahradili jsme nefungující systém, který se vzpamatovával ze zemětřesení,“ uvedl velitel záchranářů Petr Vodička. Češi museli například denně dezinfikovat až 600 litrů vody pro běžné užívání a odolávat vysokým teplotám a prašnému prostředí, řekl Vodička. Komunikaci s pacienty podle něj nejdřív zajišťovali dva místní lidé, kteří studovali v Česku. Jejich přítomnost už teď ale není v oblasti zapotřebí, protože se prý systém vrátil do normálu, i když obyvatelé budou ještě bojovat. „Domy sestavené z kamenů mnohdy nevydržely. Blíží se období monzunů, takže všichni teď řeší problém, jak přežít toto období, které bude trvat do srpna. Lidé začínají rozebírat svoje domy kámen po kameni, aby měli v srpnu až září z čeho stavět,“ dodal. 

Události ČT: Návrat českých záchranářů z Nepálu (zdroj: ČT24)

Záchranáři působili ve městě Melamči, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od nepálské metropole Káthmándú. Svou činnost tam ukončili v pondělí. Veškerý nespotřebovaný zdravotnický materiál předali tamnímu zdravotnickému centru jako humanitární pomoc. Pro potřeby místních v Nepálu nechali i stany a další vybavení, které poslouží těm, kteří kvůli zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Letadlem se vrátilo zbývajících 34 záchranařů, stroj vyletěl z Prahy ve čtvrtek a do Nepálu vezl humanitární pomoc ze Slovenska. V pondělí pak mají být členové trauma teamu oceněni za svou práci.

Nedávná zemětřesení v Nepálu si vyžádala zhruba 8700 mrtvých, skoro sedmnáct tisíc zraněných a stovky tisíc lidí připravila o jejich domovy. Svým rozsahem a počtem obětí se stala nejhorší katastrofou v moderní historii horské země. Kromě přímé pomoci poslali Češi na veřejné sbírky ve prospěch Nepálu přes 30 milionů korun.