Ministerstvo za zmanipulované maturity gymnázium Pod Vyšehradem nezruší

Praha - Ministerstvo školství dnes oznámilo, že gymnázium Pod Vyšehradem nepotrestá, neboť pochybení ohledně zmanipulovaných maturit nepovažuje za natolik závažná, aby instituci vymazalo z rejstříku škol. Nicméně podle České školní inspekce nebyla nejasná maturitní zkouška jednoho ze studentů, který propadal ze dvou předmětů, a přesto po zásahu vlivného otce zkouškou dospělosti prošel, jediným důvodem pro vymazání. Magistrát již v srpnu rozhodl, že škola přijde o část dotace. Policie však případ odložila.

"Porušení sice lze v některých bodech označit za závažnější, ale nikoli
taková, aby to celkově ovlivnilo kvalitu poskytovaného vzdělání ve škole," řekl novinářům náměstek ministra Jindřich Kitzberger. Podle něj nejsou porušení natolik závažná, aby to umožnilo výmaz školy z rejstříku. Uvedl, že ten je možný pouze tehdy, pokud jsou pochybení opakovaná nebo zvlášť závažná.

Podle náměstka o výmazu rozhodovaly čtyři odbory ministerstva a všechny došly ke stejnému závěru. Dodal však, že inspekce bude gymnázium dále sledovat, a to intenzivněji než jiné školy. Pokud se najdou další pochybení, mohla by být otázka výmazu z rejstříku obnovena, uvedl Kitzberger. 

„Samozřejmě jsme s rozhodnutím spokojeni,“ komentoval rozhodnutí Zdeněk Pekárek z agentury Press XTG, která za školu hovoří. Uvedl, že škola pochybila, ale provinění se jí nezdají natolik závažná, aby měla ztatit oprávnění k výuce. Nyní prý chystá některé právní kroky. Podle Pekárka zřejmě podá několik trestních oznámení kvůli poškození dobrého jména gymnázia. Ze školy po Bartákově maturitě odešlo celkem asi 50 studentů, řekl Pekárek.

O výmaz usilovala Česká školní inspekce 

„Z dvanácti šetřených předpisů došlo k pochybení v celkem osmi případech,“ vysvětluje Libor Vacek, mluvčí České školní inspekce. „Je to výjimečná situace a normálně se to nestává. “Šlo konkrétně o formu postupových zkoušek, samotné maturity a celou řadu dalších procesních chyb a nejasností. Student měl například na přípravu k ústní maturitní zkoušce „kvůli zmatkům“ celých 45 minut - zákon však povoluje maximálně čtvrt hodiny.

K podezření z korupce Vacek v rozhovoru pro ČT dodal: „Komise nemá právo zabývat se podezřeními z korupce, to je v kompetenci policie. Naše pole působnosti je jasně dáno školským zákonem.“ Vyškrtnutí gymnázia z rejstříku školských zařízení by bylo podle Vacka radikálním krokem. Vzápětí však dodává: „Pochybení byla tak závažná a bylo jich tolik, že jde o výjimečný případ. Neměl by se stát precedentem.“

V posledních třech letech byly z rejstříku vyškrtnuty dvě školy, důvodem však bylo předchozí ukončení jejich fungování.

Šéfka komise: „Zaplatil mi čas strávený v maturitní komisi“

Případ otevřely protesty studentů a některých pedagogů, vyvolané podezřelými okolnostmi maturity studenta Martina Bartáka, syna ředitele pražské Polikliniky Modřany. Před maturitou propadal z češtiny a španělštiny. Po zpochybňovaných komisionálních zkouškách pak sice mohl maturitu složit, ale někteří učitelé ho přesto nechtěli kvůli nejasnostem zkoušet.

V postupu školy našla Česká školská inspekce několik pochybení. Později se o případ zajímala i policie - předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková totiž časopisu Týden řekla, že dostala od Bartákova otce peníze za účast v komisi a zaplaceno podle ní dostali i další lidé. Tvrdila, že šlo o „normální zaplacení mého času stráveného v komisi“. Skutečnost, že za tento čas již jednou - od školy - zaplaceno dostala, nijak nekomentovala. Policie však na konci září případ odložila. Vyšetřování prý neprokázalo, že by šéf polikliniky dal peníze přímo za to, aby se jeho syn dostal k maturitě.