Sitta odmítá údajný tunel své firmy. Jde prý o dohru za kauzu jízdenek

Praha – Někdejší šéf papírny Neograph Vladimír Sitta st. odmítl před soudem jakoukoliv vinu ohledně možného tunelování své firmy. Stíhání je podle něj pomstou za to, že spolu se svým synem upozornil na údajné vyvádění peněz z pražského dopravního podniku. Sittovi hrozí až osm let vězení za zneužití postavení v obchodním styku, jeho synovi ještě o dva roky více.

Podle obžaloby Sitta coby ředitel Neographu založil v září 2010 konkurenční společnost Nanograph, kterou skrze překupování papíru využíval k odvádění peněz. Sitta, jemuž státní zástupkyně klade za vinu způsobení škody 2,9 milionu korun, tato tvrzení popřel. „Nejenže jsem společnosti Neograph nezpůsobil škodu, já jsem jí navíc pomohl k zisku,“ řekl a zkritizoval práci vyšetřovatele, který si podle něj například neopatřil příslušné účetnictví a „určité věci nechtěl slyšet“.

Sitta v úvodu výpovědi spojil svou kauzu s případem údajně předražených jízdenek vyráběných v papírně Neograph. Podle kriminalistů posílala firma na základě smlouvy provizi 17 haléřů z každé jízdenky společnosti Cokeville Assets sídlící na Britských Panenských ostrovech, přičemž peníze prý končily u lobbisty Iva Rittiga. Obvinění z praní špinavých peněz si v této věci vedle Rittiga a jeho právníků vyslechl tehdejší spolumajitel Neographu Jan Janků. 

Události: Klíčový svědek sám jako obžalovaný (zdroj: ČT24)

„Ten příběh vypadá velmi komplikovaně, ale je ve skutečnosti jednoduchý: vyváděly se peníze na Panenské ostrovy. Všechny kroky, které nastaly, jsou obyčejnou mstou za to, že jsme jim způsobili finanční újmu vypovězením smlouvy. Bohužel jsem byl za to potrestán společně s mým synem,“ uvedl Sitta. 

Za smlouvou Neographu s Cokeville Assets stál podle něj Janků. „O výrobu jízdenek pro pražský dopravní podnik jsme usilovali mnoho let, ale bohužel se nám zakázku nedařilo získat, protože jsem nikdy nikomu nedával obálky,“ popsal. Janků prý přišel s tím, že vlivem svého přítele Rittiga zakázku zajistí.

Důkazy v kauze jízdenek předal policii v roce 2010 tehdejší obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší, kterému následně Nadační fond proti korupci udělil Cenu za odvahu. Aktuální obžaloba tvrdí, že i Sitta junior Neograph tuneloval, a to mimo jiné prostřednictvím své firmy Avium Partners, která prý Neographu vystavovala fiktivní faktury za zprostředkování obchodních příležitostí. Celkem údajně způsobil škodu 8,2 milionu korun.

Údajnému vyvádění peněz z dopravního podniku na Panenské ostrovy se podrobně věnoval také investigativní pořad Reportéři ČT