Spor o Valašské království dnes rozhodne vrchní soud

Olomouc - Olomoucký vrchní soud by měl dnes po poledni vynést rozsudek ve sporu o fiktivní Valašské království. Soud by dnes měl vyslechnout správce farmy Bolka Polívky Jiřího Tomečka a poté vynést rozsudek. Polívka se už 7 let soudí s podnikatelem Tomášem Harabišem, který z království vytvořil úspěšnou turistickou atrakci. Herec tvrdí, že na něj má autorská práva a Harabiš jen vydělává na jeho popularitě. Podnikatel ale Polívkovo autorství zpochybňuje. Spor již Polívka u ostravského krajského soudu prohrál, proti verdiktu se však odvolal.

Polívka tvrdí, že myšlenka vytvoření Valašského království a pojem valašského krále je jeho autorským dílem, a podléhá tak ochraně autorského práva. Odvolává se na to, že jej již v roce 1993 v televizním pořadu Manéž Bolka Polívky pomyslný valašský prezident Radoslav Brzobohatý pasoval na valašského krále.

Harabiš s Polívkou několik let na propagaci království spolupracoval, podle něj ale neexistuje žádný důkaz o tom, že herec je autorem myšlenky projektu. Naopak podnikatel přišel s myšlenkou vydání valašských pasů a dalších deset let na projektu pracoval.