Policie zasahovala na energetickém úřadu. Odnesla si jmenovací dekret Vesecké

Praha - Protikorupční policie od rána zasahovala ve třech pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle jeho mluvčího Jiřího Chvojky hledala jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu Renaty Vesecké, která měla být údajně jmenována v rozporu s energetickým zákonem. ERÚ však zásah považuje za nepřiměřený a jako zásah do své nezávislosti. Chvojka dodal, že úřad jmenovací dekret policistům vydal – zásah prý skončil zhruba ve 14:30.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej bez dalších podrobností uvedl, že policisté provádí úkony trestního řízení. Jihlavský státní zástupce Kamil Špelda pak doplnil, že účelem prohlídky bylo opatřit podkladové materiály pro rozhodnutí, jestli v konkrétním podezření byly naplněny zákonné znaky trestného činu. „Obviněn nikdo nebyl, ani se to neplánuje v nejbližších dnech. Tady jde opravdu o to opatřit podklady, ty vyhodnotit a na základě toho teprve stanovit, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu, či nikoliv,“ uvedl žalobce.   

Podle mluvčího ERÚ přišli policisté na úřad kolem 08:00 a měli s sebou příkaz k prohlídce. V ostravské, jihlavské a pražské pobočce jich podle něj bylo kolem čtyřiceti a odnášeli si papírovou dokumentaci a počítače, včetně počítače předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové. Mluvčí úřadu doplnil, že o jmenovací dekret Vesecké už dříve požádali písemně, energetický úřad ale požádal o zdůvodnění, proč ho chtějí. „Odpovědí byl zásah 40 policistů,“ podotknul.  Podle ERÚ bylo na začátku zásahu protikorupční policie trestní oznámení jistého muže z Plzeňska.  

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že o věci zatím nemá dostatek informací. „Chápu zájem o legitimnost jmenování paní Vesecké, ale nevím, jestli je nutné tento úřední problém řešit zásahovou jednotkou.“   

Vesecká je místopředsedkyní energetického úřadu od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast. Jenže podle energetického zákona musí místopředseda ERÚ splňovat určité předpoklady: mimo jiné mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 pak nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.  

ERÚ si chce stěžovat Evropské komisi i Ústavnímu soudu

Důvodem hledání jmenovacího dekretu bylo podle Chvojky podezření, že Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a že Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. „Údajně jí byl plat vyplácen neoprávněně,“ uvedl Chvojka. Podle něj se chce ERÚ proti postupu policie bránit – stěžovat si bude nejvyššímu státnímu zástupci a kvůli údajnému zpochybňování nezávislosti úřadu na to upozorní i Evropskou komisi. „Budeme si stěžovat na porušení zákona, klidně až k Ústavnímu soudu,“ uvedl Chvojka. Podle něj jde o největší možné porušení nezávislosti úřadu.  

Renata Vesecká pro ČT:

„Považuji to za frašku. Pokud bych byla požádána o předložení dekretu eventuálně dalších materiálů, nemám s tím problém.“

Podle dřívějšího vyjádření Vitáskové je Vesecká dlouholetou profesionálkou v oblasti práva. Od jejího jmenování místopředsedkyní úřadu si proto slibovala pomoc při řešení komplikovaných sporů, kterými se ERÚ zabývá hlavně v souvislosti s nedávným solárním boomem. Právě státní podpora solární energetiky byla často důvodem skandálů a žalob, kterým úřad v uplynulých letech čelil.

Události: Zásah v ERÚ kvůli jmenování Vesecké (zdroj: ČT24)