Řada nemocnic nabízí nutričně slabou stravu, ukázaly kontroly

Praha – Malá pestrost, hodně soli, nedostatek potřebných živin – nelichotivé vysvědčení získala od hygieniků zdravotnická zařízení včetně nemocnic, porodnic nebo třeba domovů pro seniory. Ukázala to pilotní kontrola ve 111 objektech. Podle hlavního hygienika budou tyto kontroly pokračovat. Ředitelé nemocnic navíc mají dostat návody, jak správně jídlo připravovat.

Kontrola se zaměřila zejména na energetickou hodnotu jídel, obsah základních složek potravy i její pestrost. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že chtěl studií dosáhnout objektivního zhodnocení a nespoléhat se pouze na „dojmy a chutě“ pacientů.

„Ne vždycky lidem v nemocnici úplně chutná. Není to tím, že by jídlo nebylo dostatečně kvalitní. Mnozí z nás jsou zvyklí poměrně výrazně solit a kořenit, což ve zdravotnických zařízeních není vždy možné. Strava v nemocnicích ale není příliš pestrá, opakuje se velmi omezená nabídka zvlášť u snídaní a večeří,“ uvedl ministr.

Kontrola se konala ve 33 nemocnicích, 25 porodnicích a 53 zařízeních sociálních služeb. Hlavní hygienik Vladimír Valenta nechtěl výsledky blíž komentovat. Podle něj kontroloři naráželi na nedostatky „v jednotlivých případech, ne komplexně“. Valenta dodal, že šlo o pilotní projekt, který měl úroveň a pravidla stravování ověřit a nastavit.

„Ve čtvrtině porodnic bylo jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, vyšším obsahem soli, nesprávným poměrem živin,“ řekl ministr. Podle něj ředitelé zařízení nyní dostanou „zpětnou vazbu“, jak by se jídlo mělo připravovat. Němeček věří, že pak ubude stížností pacientů na nemocniční stravu. Valenta podotkl, že hygienici nyní mají metodiku a stravování v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb budou běžně sledovat.

Jména kontrolovaných zařízení hygienici zveřejnit nechtějí (zdroj: ČT24)

Kontroloři se pravidelně zaměřují i na restaurace, jídelny či bistra. Loni provedli 26 120 kontrol, letos od ledna do dubna 7382. V minulém roce za porušení pravidel a předpisů udělili 5359 pokut za celkem více než 12,83 milionu korun. Letos za první čtyři měsíce to bylo 1364 sankcí za 3,8 milionu Kč.