Řidiči se musí na hranici s Německem připravit na kontroly

Berlín - Německo bude od úterý do 15. června provádět namátkové hraniční kontroly kvůli summitu sedmi největších ekonomik světa G7, který bude 7. a 8. června na bavorském alpském zámku Elmau. Týká se to hranic s Rakouskem a Českou republikou, informoval zpravodajský magazín Der Spiegel.

Obnovení hraničních kontrol se Německu podle příslušného dokumentu německé policie osvědčilo už při pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 a při summitu G8 v roce 2007 v Heiligendammu.
  
Kontroly podle policie umožňují „trvale omezovat akční rádius pachatelů trestných činů a narušitelů působících napříč hranicemi“. Německé úřady počítají s násilnými protesty odpůrců kapitalismu během summitu.

Schengenské dohody umožňují státům po konzultaci s ostatními zeměmi obnovit kontroly na omezenou dobu, obvykle ne delší než 30 dnů, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.
  
O bezpečnost bavorského summitu se má starat dohromady kolem 3300 policistů. Jedna skupina bude umístěna i na horské boudě Meilerhütte v nadmořské výšce 2366 metrů poblíž dějiště summitu. Zařízení bude pro alpinisty až do 13. června uzavřeno.