Němeček: Naše zdravotnictví je levné a efektivní. Babiš nechápe fakta

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odmítá kritiku ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO). České zdravotnictví považuje za levné, kvalitní a efektivní. Řekl to v Otázkách Václava Moravce (OVM). V koalici nyní probíhá každoroční boj o výši plateb za státní pojištěnce. Premiér chce přimět Babiše, aby rostly na 904 měsíčně. Zákon o automatické valorizaci hodlá Němeček předložit ve druhé polovině roku. Ministr také v OVM zmínil, že pozměňovací návrh dvou poslanců ANO ohledně připlácení za nadstandardy koalice neposvětí. Diskusi na toto téma se ale nebrání.

OVM o zdravotnictví: Němeček a Heger odmítli Babišovu kritiku (zdroj: ČT24)

Poslanci Radka Maxová a Miloslav Janulík za hnutí ANO v pozměňovacím návrhu žádají, aby si pacienti měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna, a skutečnou cenou za dražší služby. Nyní se to údajně řeší například dary. Někdejší pravicová vláda tuto možnost zavedla jako takzvané nadstandardy. Úpravu ale zrušil Ústavní soud s odůvodněním, že jejich vymezení ve vyhlášce nestačí. 

Podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by úpravu z dílny poslanců ANO zřejmě čekal stejný osud. „Dokazuje to, že to v koalici skřípe a nedůvěra mezi stranami je velká,“ míní Heger.

Němeček vystavil návrhu z pera ANO stopku. „Uplatnil jsem právo veta. Ten návrh je tak špatně napsán technicky, že je neakceptovatelný,“ konstatoval Němeček. Pokud není na pozměňovacích návrzích shoda koalice, tak se vládní strany dohodly, že budou respektovat stanovisko resortního ministra, zdůraznil ministr. Nikdo ale nebrání hnutí ANO, aby toto téma nadneslo v koaliční radě.

  • Jako každoročně i letos strany koalice debatují o výši plateb za státní pojištěnce. Za více než 6 milionů Čechů platí pojistné stát. Od července 2014 jsou platby za státní pojištěnce 845 korun za osobu měsíčně. Minimální pojistné občana, který nevykazuje žádné příjmy, je přitom 1242 korun měsíčně.  

Premiér se nyní snaží spolu se zástupci lékařů a pacientů přimět ministra financí, aby platby za státní pojištěnce navýšil na 904 korun měsíčně. Státní pokladnu by to přišlo na 4,5 miliardy korun. „Plán je takový, že zákon (o automatické valorizaci plateb) předložíme v druhém pololetí letošního roku tak, aby mohl být účinný k 1. lednu 2017. Je to závazek z koaliční dohody a věřím, že ji všichni koaliční partneři budou ctít,“ řekl Němeček v OVM.

Peníze
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Heger: Závislost zdravotnictví na státu je nepříjemná

Přetahování o výši plateb označil Heger za nepříjemné. „Má-li naše zdravotnictví zůstat na špičkové úrovni, jak je na to dnes populace zvyklá, je potřeba s těmi mechanismy něco udělat,“ konstatoval Heger. „Závislost na státu se ukázala jako velmi nepříjemná. Varoval bych před tím, o čem mluví vicepremiér Babiš, že bude odčerpávat přebytky, například z některých pojišťoven, zpět do státního rozpočtu, aby stát hospodařil stabilizovaněji,“ řekl exministr s tím, že právě tyto přebytky umožnily systému zdravotního pojištění přežít.

Podle Babiše ČSSD neřídí ministerstvo zdravotnictví dobře – Němeček podle něj neudělal nic pro zvýšení efektivity a průhlednosti. „Asi čtyřikrát jsem se ptal pana Němečka, kam jde 25 miliard navíc, které se odvedou v rámci zdravotního pojištění, za rok 2014 až 2016,“ konstatoval Babiš. Ten by rád viděl, aby miliardy šly na platy lékařů, sestřiček a ošetřovatelů. 

Němeček: Šetříme, kde můžeme. Babiš nechápe fakta

Podle Němečka jsou ale fakta jasná a Babiš je nechápe. „Řeči o tom, kolik u nás dáváme na zdravotnictví, jak je tady strašně moc peněz a jak jsme neefektivní, neobstojí ve srovnání s čísly. Když se podíváme, kolik dáváme na zdravotnictví jako země, tak výsledek je, že máme velmi levné, kvalitní a efektivní zdravotnictví,“ prohlásil ministr. Přiznává přitom, že v každém systému jsou rezervy, na tom se ale „pracuje“. Ministerstvo se přitom podle něj snaží šetřit, kde může. Němeček připomněl, že zdravotní pojišťovny ušetřily vůči farmaceutickým firmám ročně asi dvě miliardy korun. 

Že vicepremiér nerozumí tomu, jak zdravotnictví funguje, si myslí i Heger. „Babiš hovoří o lukrativních sektorech zdravotnictví, jako jsou fertilizační střediska, která skupuje, ale nerozumí tomu, že ve zdravotnictví platí evropské normy, jež jsou těžko překročitelné,“ podotkl exministr.  

Zmínil třeba o princip solidarity a rovnosti – chudí platí méně, ale musí dostat stejné služby. „Jestli lze pro efektivitu zdravotnictví něco udělat, tak doladit tyto věci,“ dodal Heger s tím, že příčiny neprůhlednosti, které zmiňuje Babiš, považuje za směšné. „Drobnými úsporami na centrálních nákupech rozhodně nevydělá na to, aby mohlo léčit v tom rozsahu, v němž léčí,“ poznamenal bývalý ministr s tím, že absolutní dostupnost péče je třeba omezit tak, aby to bylo rozumné. 

Zdravotnice
Zdroj: ČT24/ČTK

Jméno hlavní sestry bude známo příští týden

Heger pak v OVM kritizoval personální politiku na ministerstvu zdravotnictví. Exministr použil slovo „devastující“. „Ty, co odcházejí, jsem znal ve velmi dobrém,“ prohlásil exministr. Nahradit kvalitní pracovníky bude podle něj velmi obtížné. Němeček při této příležitosti přislíbil, že místo hlavní sestry bude obsazeno příští týden. Z funkce na začátku dubna odstoupila Alena Šmídová.