Lidovci chtějí být alternativou nespokojencům s krajskými koalicemi

KDU-ČSL má po sněmu a připravuje se na příští krajské volby. Úspěch by byl zisk hned několika hejtmanských postů. Podle Pavla Bělobrádka, staronového předsedy, chce být strana alternativou pro ty voliče, kteří jsou nespokojeni se současnými koalicemi v krajích, kde jsou ve vedení i komunisté. Historicky totiž už lidovci v řadě krajů hejtmany měli.

Bělobrádek: Ve funkci mohu skončit dřív, můžu i pokračovat (zdroj: ČT24)

„Myslím, že v několika krajích máme potenciál volby vyhrát nebo se dostat do vedení kraje, perspektivně můžeme hovořit o takových krajích jako Zlínský, Jihomoravský, Vysočina, Pardubický, zřejmě i Královéhradecký a Olomoucký,“ uvedl Pavel Bělobrádek. Domnívá se, že voličům stran v současných koalicích, včetně těch s komunisty ve vedení, se tato situace už nebude líbit. „My chceme být alternativou, která to může změnit,“ doplnil. Možnost neúspěchu si ale také připouští, podle Bělobrádka by bylo standardní, aby dal v případě ztráty mandátů k dispozici svou funkci. „Ale nepředpokládám to, protože v posledních krajských volbách jsme udělali lepší výsledek než v roce 2008, kdy jsme tehdy byli vládní strana,“ dodal.

O posledním funkčním období

"Nelze vyloučit, že pokračovat budu, nelze ani vyloučit, že v průběhu mandátu skončím. Je to otevřené," prohlásil Pavel Bělobrádek.

V řadách nestraníci, spokojenost se Starosty

Tvrdá práce každopádně čeká samotné regiony. „Aby oni sami postavili kandidáty, kteří budou důvěryhodní a voličsky atraktivní. Zároveň je to na nás, abychom nedělali ostudu,“ uvedl Bělobrádek. Už teď se lidovci otevírají i kandidátům z řad nestraníků, první místopředseda Marian Jurečka podpořil větší otevřenost nestraníkům pro kandidáty na hejtmany. „Máme i náměstky primátorů, kteří nejsou členy strany. Máme poslance, kteří nejsou členy strany. KDU-ČSL byla v komunálních volbách ten, kdo přivedl největší počet bezpartijních na svých kandidátkách do komunálních voleb,“ shrnul Bělobrádek

Už se jim osvědčila spolupráce s menšími politickými subjekty. Velkou příležitostí by mohlo být spojenectví se Starosty, mají k sobě blízko na komunální úrovni. „Pro nás žádná obec není malá, takže v tomhle smyslu styčné body jsou,“ řekl Bělobrádek. Pochvaluje si spolupráci v Senátu i společný klub v Evropském parlamentu. „I v těch krajských zastupitelstvech v opozici velmi úzce spolupracujeme třeba ve Zlínském kraji nebo je velmi dobrá spolupráce v Královéhradeckém kraji,“ dodal. Do příštích voleb se ale podle něj mezi lidovci a Starosty nic zásadního nestane. „Na nějakou generální dohodu do krajských voleb to nevypadá, ale v dílčích regionech se určitě bavit budeme,“ řekl Bělobrádek.

Problematický koaliční slib

"Není vůle řešit další položky, na kterých by měla být snížena DPH. Vůbec nezačalo jednání s Evropskou komisí o celoevropské změně povinnosti DPH na některé typy zboží pro děti, v našem případě dětské pleny," prohlásil Pavel Bělobrádek.

Nehandicapovat nevěřící

Aby lidovci získali ve volbách lepší výsledek, musí samozřejmě přesvědčit voliče, a přestože se s KDU-ČSL pojí renomé křesťanské strany, chce oslovovat i nevěřící. „Elektorát je v současné době tvořen i desítkami procent lidí, kteří jsou bezvěrci, ale není jich ještě tolik, kolik by jich být mohlo,“ popsal Bělobrádek. Často se mu stává, že ho lidé oslovují s tím, že se jim líbí, co dělají, ale že oni nejsou věřící. „Jako by je to mělo handicapovat, aby mohli lidovce volit,“ podivuje se, „možná, že jsme naše hodnoty a principy neuměli dostatečně prezentovat, abychom je dokázali srozumitelně podat voličům.“

Uvedl ještě další příklad. Po svém dřívějším zvolení do čela strany měl tiskové vystoupení a tehdejší náměstek brněnského primátora zvolený za lidovce mluvil o tom, že je doba adventu a čas usebrání. Bělobrádek mu tehdy vyčetl, že by neměl používat takové výrazy. Když se totiž ptal jednoho novináře za druhým, co znamená usebrání, nedokázali to vysvětlit. „Měli bychom dokázat mluvit slovy, kterým každý rozumí, abychom se zcivilnili a přiblížili se běžné populaci,“ vysvětlil. Po stranu, která předchozí volební období vypadla ze sněmovních lavic, jsou zájem a důvěra voličů nezbytné položky, srozumitelnost je pak jedním krokem. 

Vydáno pod