Bělobrádek: Lidovci se musí zbavit nálepky klerikální strany

Zlín – Pavel Bělobrádek na sjezdu KDU-ČSL ve Zlíně sdělil delegátům, že lidovci se musí zbavit nálepky klerikální strany. Lidovci na dnešním sjezdu také odsoudili agresi Ruska na Ukrajině a podpořili územní celistvost Ukrajiny. Zároveň zkritizovali činnost ministerstva dopravy, prý porušuje koaliční smlouvu. Delegáti se také shodli, že rozhodnutí o počtu přijímaných uprchlíků musí zůstat v kompetenci národních států. Podpořili také návrh prvního místopředsedy Mariana Jurečky na znovuzavedení daňové slevy na děti i pro živnostníky, kteří uplatňují paušál.

„Musí se nám podařit ukázat veřejnosti, že se měníme, že chceme modernizovat i Českou republiku,“ pronesl Bělobrádek. „Spousta lidí nás nevolí proto, že si myslí, že jsme takoví, jací nejsme,“ dodal. Lidovci podle něj musí „renovovat stranickou strukturu“, aby dokázali doplnit „zdecimované stavy“ z minulých let. Veřejnosti prý musí ukázat, že nejsou klerikální stranou. 

Pokud podle něj zůstane vláda v příštích dvou letech zachována, dá se směřování strany zhodnotit slovy, že bude plnit své sliby a svůj program. „Máme 80 procent svých volebních priorit v programovém prohlášení vlády, splněno je 50 procent, teď bude plněno dalších 50 procent,“ slíbil Bělobrádek.

Územní celistvost Ukrajiny a odmítnutí kvót

„KDU-ČSL plně podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, odsuzuje ruskou agresi a zásadně odmítá přepisování hranic vojenskou silou,“ stojí v usnesení sjezdu. Dodává, že lidovci jsou pro zachování a v případě potřeby i pro zpřísnění sankcí do doby, než Rusko ustoupí od své agresivní politiky.  

V rámci zahraniční politiky se sjezd zabýval také nelegální migrací, která podle příslušné lidovecké komise představuje v současnosti jeden z největších problémů Evropy. „Podporujeme hledání společného řešení v rámci EU, avšak trváme na tom, že rozhodnutí o počtu migrantů musí nadále zůstat v kompetenci členských států,“ shodli se delegáti. „Musíme rozlišovat mezi jednotlivými migranty,“ řekl delegátům místopředseda strany Ondřej Benešík s odkazem na ekonomické migranty z Afriky a válečné utečence z Blízkého východu. V případě ekonomických uprchlíků, kteří do Evropy proudí především na lodích přes Středozemní moře, by se podle něj měl potírat hlavně byznys převaděčů.

Loď s uprchlíky
Zdroj: ČT24/ČTK

Ne politickému islámu

Strana se postavila proti politickému islámu. Obsahuje podle nich prvky neslučitelné s demokracií a lidskými právy. „KDU-ČSL rozlišuje mezi islámem jako náboženstvím a politickým islámem jako ideologií, která nese prvky neslučitelné s demokracií a lidskými právy,“ píše se v usnesení. „Pro mnohé muslimy je naše pojetí demokracie a lidských práv hříšné, protože odporuje právu šaría. Když etablované strany v Evropě tyto problémy neřešily, tak se jich bohužel ujala krajní pravice se vším neblahým balastem, co k tomu patří, tedy s přepjatým nacionalismem a populismem,“ zdůraznil europoslanec Pavel Svoboda.

Ostrá kritika Ťoka

Delegáti dále přijali ostré odsouzení ministerstva dopravy, které vede hnutí ANO. Podle lidovecké dopravní komise neplní koaliční smlouvu a vedení strany by o tom mělo jednat s koaličními partnery. Doprava je podle lidovecké dopravní komise dlouhodobě ve špatném stavu. Tristní je prý situace v přesunu silniční nákladní dopravy na železnici, v mýtných systémech, bezpečnosti provozu a financování. „Je to jedna z nejhorších oblastí, která skutečně procentuálně není plněna, ale také z důvodu toho, že nejsme v tomto resortu zastoupeni, je řízen ANO, řízen chaoticky,“ prohlásil předseda dopravní komise Antonín Tesařík.

Kolona před nehodou na R10
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Lidovci dále tvrdí, že se zpožďuje výstavba dopravní infrastruktury, jako jsou dálnice nebo rychlostní komunikace. V usnesení upozorňují i na to, že není vyřešeno financování těchto staveb. Podle Tesaříka je příliš velká část staveb hrazena přímo ze státního rozpočtu, což z dlouhodobého hlediska vnáší do financování značnou nejistotu.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) ale výhrady na svém twitterovém účtu odmítl. „Kritika na dopravu na sjezdu KDU-ČSL přichází v době, kdy se začíná dařit. Motivuje nás to k tomu, abychom přidali a dařilo se ještě víc,“ napsal Ťok, výtky považuje za součást „sjezdové rétoriky“.

Podpora biopaliv 2. a 3. generace

Lidovci také podpořili snahu ministra zemědělství Mariána Jurečky prosadit podporu ve využití biopaliv. Přijali usnesení, které Jurečka předložil společně s místopředsedkyní Zuzanou Roithovou. „V minulosti, když se zavedla podpora biopaliv I. generace, vláda a jednotlivé resorty nedělaly nic pro to, abychom uvedli v činnosti biopaliva 2. a 3. generace,“ vysvětlil Jurečka smysl přijatého usnesení.

Delegáti podpořili i další návrh Jurečky a Roithové, a to výzvu ke koaličnímu jednání o znovuzavedení daňové slevy na děti i pro živnostníky, kteří uplatňují výdajový paušál. „Živnostník, který paušál neuplatňuje, může uplatnit slevu na děti, a když maminka s tatínkem jsou oba živnostníci a mají daňový paušál, tak je v případě více dětí připravujeme i o několik tisíc korun ročně,“ uvedl Jurečka.

Priorita krajských voleb: školství

Předseda strany Pavel Bělobrádek už v projevu při svém znovuzvolení prohlásil, že cílem lidovců v příštích volbách bude „rozlomit rudooranžové koalice v krajích“. I proto delegáti přijali usnesení, že členové strany zvolení v krajských volbách by se měli zavázat k tomu, že budou při koaličních vyjednáváních dávat školství na přední místa. Cílem je i zabránit tomu, aby se o školství v krajích starali komunisté.

Lidovci se na sjezdu přihlásili k návrhu důchodové komise, aby rodiny s více dětmi platili nižší sociální pojištění. Naopak bezdětní by platili státu o procento víc. „Je to jedno procento, to není zas tak moc, chceme podporovat rodiny s dětmi,“ vysvětlil místopředseda strany Jan Bartošek. Návrhu se nebrání ani ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj se ale musí celý plán pořádně propočítat. „Je to zajímavá myšlenka, jsem o tom ochotný jednat,“ uvedl.

Vydáno pod