Rathovou obhájkyní by měla být advokátka Ondřejová

Marcela Ondřejová, která spolupracuje s kanceláří Bezděk & Partners, by měla u soudu obhajovat bývalého poslance Davida Ratha jako přidělený advokát. Rath je obžalován ze zmanipulování veřejných zakázek. Ondřejová musí ještě soudu oznámit, zda jí něco nebrání v převzetí případu. S informací přišel server Česká justice.

V seznamu advokátů ex offo (z úřední moci) u Krajského soudu v Praze byla Marcela Ondřejová na řadě. Pověření dostala přes datovou schránku, Rath oznámení obdržel poštou v pátek. Obžalovaný exhejtman nicméně upozornil na to, že advokátka má v seznamu vedeném Českou advokátní komorou uvedeno, že případy ex offo nepřijímá. Podle České justice jde ale jen o neaktuální zápis. Soudu by každopádně měla sdělit, jestli jí něco nebrání Rathovu obhajobu převzít.

Bez obhájce byl David Rath poslední týden. Se změnou právního zástupce přišel v době čtení závěrečných řečí. Nově ho měl hájit Michal Pacovský, příbuzný soudce, který jeho případ rozhodoval. Pacovský ale obhajobu nakonec odmítl s tím, že si myslel, že se mělo jednat o jiný případ. Žalobce Petr Jirát a soud považují postup Rathovy obhajoby za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek.

Soudem přiděleného obhájce může Rath odmítnout a vrátit se k předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému, kteří ho nadále zastupují v jiném případu. Oba již dříve řekli, že jsou připravení se ke kauze zmanipulovaných zakázek vrátit. Hlavní líčení by mělo pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby. Pokud by ale přidělenému obhájci nestačil čas na seznámení se spisem, může soud požádat o další lhůtu.

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky, policie ho zadržela s krabicí se sedmi miliony korun. Rath obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát mu navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.

Kauza Rath přehledně

Vydáno pod