Znovuzvolený předseda lidovců Bělobrádek chce rozbít rudooranžové koalice v krajích

Zlín - Pavel Bělobrádek obhájil svůj post předsedy KDU-ČSL. Na volebním sjezdu ve Zlíně pro něj hlasovalo 251 z 275 delegátů. Staronový předseda neměl žádného protikandidáta. Ve svém projevu vytkl jako hlavní cíl lidovců v nadcházejících volbách rozlomit rudooranžové koalice v krajích. Post prvního místopředsedy lidovců obhájil ministr zemědělství Marian Jurečka, který dostal 148 hlasů. Porazil tak svého protikandidáta Miroslava Rovenského, předsedu středočeské krajské organizace strany. Za čtyři řadové místopředsedy si lidovci zvolili Zuzanu Roithovou, Jana Bartošku, Jiřího Miholu a Ondřeje Benešíka.

Bělobrádek: Jsme jediná tradiční strana, která stoupá

„Není možné, aby krajské školství vedli komunisté. Jsem přesvědčen, že je to škodlivé,“ sdělil ve svém projevu na volebním sjezdu KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Spíše než ostatním politickým stranám se ale věnoval bilanci lidovecké politiky. Způsob, jakým se strana ubírá, pochválil. „Před čtyřmi a půl lety jsme si vytkli tři cíle. Všechny jsou splněny. Jsme zpátky v Poslanecké sněmovně, jsme bez dluhů a nikdo nepochybuje o tom, že KDU-ČSL má budoucnost. Ano, jsme zpátky,“ prohlásil Bělobrádek a vysloužil si potlesk delegátů.

Hlavním faktorem, proč se lidovcům comeback podařil, je podle předsedy důvěra členů strany v hodnoty, na nichž je jejich politika založena. „Nepodlehli jsme vábení toho, abychom otočili kormidlo a vlastních hodnot se zbavili.“ Zdůraznil také, že kritické myšlení je nejlepší formou obrany proti populismu, xenofobii a nedemokratickým jevům ve společnosti. „Myslím si, že KDU-ČSL ukázala, že i bez dopování anaboliky populismu lze stoupat. Jsme jediná tradiční strana, která je na vzestupu,“ pronesl vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace.

Pochválil také, že se lidovcům podařilo prosadit programové priority na vládní úrovni. V koaliční smlouvě jsou podle něj i body, s nimiž nesouhlasí, což chápe jako daň za koaliční vládnutí. „Jestliže jsme se ale na něčem dohodli, jakkoli se skřípěním zubů, tak to máme dodržet,“ chápe spolehlivost jako elementární princip, který by se měl ctít.

„Byla to KDU-ČSL, která jednoznačně ve vládní koalici řekla svůj názor na agresi, která probíhá na Ukrajině. Jednoznačně jsme řekli, že považujeme za nevhodné, aby se prezident republiky účastnil vojenské přehlídky státu, který nedodržuje mezinárodní právo,“ zmínil Bělobrádek ve svém projevu i zahraničněpolitické otázky. Zdůraznil také politiku podpory rodiny, středních a malých firem či investic do vzdělávání.

Post prvního místopředsedy KDU-ČSL obhájil Marian Jurečka
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Prvním místopředsedou opět Marian Jurečka

Post prvního místopředsedy strany obhájil ministr zemědělství Marian Jurečka, který získal 148 hlasů. Odevzdáno bylo 278 hlasovacích lístků, téměř 100 z nich však bylo neplatných kvůli chybám delegátů. Jurečka porazil svého protikandidáta Miroslava Rovenského, který dostal 33 hlasů. Místopředseda Jan Bartošek kandidaturu stáhl, ucházet se bude o funkci řadového místopředsedy.

Jurečka je prvním místopředsedou lidovců od roku 2011. „Věřím, že budeme dobrý tým, který povede příští dva roky KDU-ČSL k ještě lepším volebním výsledků,“ reagoval Jurečka na volbu. V kandidátském projevu poukazoval na týmový duch strany, který ji podle jeho mínění dostal zpět do Sněmovny. Za důležité považuje, že lidovci získali jistou rozhodnost. „Jsem rád, že když se jednalo o cestě prezidenta do Moskvy, zaznělo jasné lidovecké ne,“ sdělil.

Kritika ministerstva dopravy, podpora rozpočtu na obranu

Podle lidovecké dopravní komise neplní ministerstvo dopravy obsazované hnutím ANO koaliční smlouvu a vedení strany by o tom mělo jednat s koaličními partnery. O návrhu usnesení budou delegáti lidoveckého sjezdu hlasovat v neděli. Doprava je prý dlouhodobě ve špatném stavu. Tristní je podle komise situace v přesunu silniční nákladní dopravy na železnici, mýtných systémech, bezpečnosti provozu a financování.

Podle dalších návrhů, které v sobotu zazněly, by lidovci měli usilovat o zvýšení obranného rozpočtu, zachování pošt na venkově nebo se zabývat autorským právem ve státních zakázkách. Lidovci budou v neděli jednat také o informačních technologiích, jejichž praktické využití v podnikatelské a státní sféře je podle navrženého usnesení nedostatečné. Krajští kolegové by pak při vyjednáváních měli klást školství na přední místa a zabránit tomu, aby resort připadl komunistům.

V sociálních službách chtějí lidovci podle dalšího z návrhů zvýšit příspěvky na péči, zvýšit počet lůžek v hospicích a podpořit výstavbu sociálního bydlení. Vůdčím principem lidovecké sociální politiky by měla být pomoc těm, kteří si sami pomoct nemohou.

Řadoví místopředsedové zpola noví, ve vedení zůstávají Roithová a Bartošek

Že bude i po víkendovém sjezdu stranu řídit duo Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka, se všeobecně očekávalo. O to zajímavější byl souboj o řadové místopředsedy, lidovci deklarovali, že chtějí zvolit nové lidi, kteří budou disponovat novými odbornostmi. Právě propracovanější tematické rozkročení by mělo přilákat nové voliče. Tuto myšlenku nakonec realizovali jen zpola, místopředsednickou funkci obhájili Jan Bartošek a Zuzana Roithová, novými tvářemi ve vedení KDU-ČSL budou Jiří Mihola a Ondřej Benešík.

Benešík získal 237 hlasů, Roithová 220, pro Bartošku hlasovalo 205 delegátů a pro Miholu 204. Neuspěli Miroslav Rovenský a Tomáš Zdechovský. Dlouholetý místopředseda Roman Línek ani místopředsedkyně Klára Liptáková funkce neobhajovali.

Bartošek ve svém projevu kritizoval koaliční ANO a jejího šéfa Andreje Babiše. „Pokud připustíme premisu, že stát je firma, v tom případě sami pomůžeme destrukci demokracie v této zemi,“ řekl. Roithová varovala před pokušením populismu, které by podle ní mohlo stranu vrátit zpět do situace po volbách v roce 2010. Mihola v projevu pronesl myšlenku, že malátnost a vyprázdněnost pravicových stran nahrává podpoře křesťanských demokratů, Benešík zase zdůrazňoval význam lokálních politiků.

Kromě místopředsedů lidovci dnes volili členy dalších stranických orgánů, včetně celostátního výboru. Mezi jeho členy byl zvolen například senátor Jiří Čunek, poslanec Vít Kaňkovský nebo bývalý ministr kultury Jaromír Talíř. Volby se konaly do pozdních nočních hodin.

Bělobrádek: Jsem chalupník z okresního města

Svůj styl vedení Pavel Bělobrádek označuje za konsensuální, nikdy stranu nevedl nedemokraticky. „Doufám, že jsem ztělesněním změn, které se odehrály v KDU-ČSL za posledního 4,5 roku. Domnívám se, že musíme neustále postupovat vpřed, ale otázkou je, jakou rychlostí a kterým směrem,“ řekl vicepremiér pro vědu a výzkum a první muž lidovců.

„Vypadá to, že Bělobrádek je velmi schopný stabilizátor strany,“ uvedl politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Lubomír Kopeček  s tím, že se Bělobrádkovi podařilo KDU-ČSL stabilizovat po sporech uvnitř strany i po značných finančních problémech.

Staronový předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Pavel Bělobrádek se narodil 25. 12. 1976 a před zapojením do politiky pracoval jako inspektor a hygienik Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2004, působil jako tajemník pardubické krajské organizace strany a 20. 11. 2010 se stal jejím předsedou. O tři roky později se stal poslancem a místopředsedou Poslanecké sněmovny a v roce 2014 pak i místopředsedou české vlády.

Bělobrádek po vstupu do vysoké politiky veřejně oznámil, že trpí roztroušenou sklerózou. Choroba, která postihuje centrální nervový systém, se zatím úplně vyléčit nedá. Podle Bělobrádka je ale jeho stav stabilizovaný, takže nemoc neohrožuje jeho práci.

Co řekl Pavel Bělobrádek po zvolení do čela strany v roce 2010

„Chtěli bychom být skutečně konzervativní, středovou, středo-pravou stranou se silným sociálním akcentem.“

„Nejsem ani městský elitář, ani vesnický balík, jsem chalupník z okresního města.“

Vydáno pod