Kalousek k alkoholtestru: Babišovi docházejí argumenty

Kauza biopaliv představuje dlouhodobý prostor pro slovní přestřelky mezi Andrejem Babišem (ANO) a Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Vedle obviňování z korupcí nebo lží ale padlo s plánovaným hlasováním o nedůvěře vládě i nařčení z vlivu alkoholu. Ministr financí by dal Kalouskovi pokaždé fouknout na přítomnost alkoholu v krvi, než začne mluvit. Není to poprvé, co se tyto narážky objevují. Podle Kalouska ale pomluvy přichází tam, kde docházejí argumenty.

„Myslím si, že by bylo dobré, kdybychom vždycky dali Kalouskovi před řečněním fouknout do alkoholtestru,“ prohlásil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Připomíná se tím kauza mezi Miroslavem Kalouskem a Davidem Rathem - spory mezi nimi kvůli pití alkoholu nebyly ve sněmovně svého času neobvyklé. Když ale v roce 2010 Rath řekl, že Kalousek pravděpodobně není ve střízlivém stavu, a požádal ho, aby přestal pít, podal Kalousek mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny návrh na disciplinární řízení. Tehdejšímu ministru financí tak už došla trpělivost s výpady Davida Ratha.

Rathovi, který teď čelí obvinění z korupce, nakonec bylo kvůli výroku uloženo zaplatit deset tisíc korun pokuty. I tak na svém vyjádření, pro který pokutu dostal, trval a opakoval je. V roce 2011 totiž Miroslav Kalousek nedaleko sněmovny nafackoval mladíkovi, který jej vulgárně urážel. ČSSD kvůli incidentu žádala i ministrovu rezignaci. „Když jsem ho potkal tady na chodbě, tak jevil známky příjemné, veselé opičky,“ prohlásil tehdy Rath s tím, že jde o jeho „lékařský pohled“. Kalousek prý pískal na píšťalku, „rozšafně hovořil“ s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a Jiřím Paroubkem a „dělalo mu problém trefit se do širokých dveří poslanecké jídelny“.

Babiš: Opilý Kalousek, přestože jsme prosadili zákaz pití ve sněmovně

Obvinění se teď vrací s ostrou diskusí o biopalivech. „Opilý Kalousek opakovaně lhal a urážel nás,“ říká Andrej Babiš. „Naše hnutí prosadilo, že se ve sněmovně nemá pít. Nevím, kam on chodí pít,“ dodal. Nařčení podporuje i místopředseda další koaliční strany Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na svém twitterovém účtu napsal, že odmítá, aby Kalousek pod vlivem alkoholu dělal zpravodaje jakéhokoliv zákona. „Táhne to z něj,“ uvedl. 

Kalousek označil Babišovo tvrzení za sprostou pomluvu. Kalousek to odmítá s odkazem na videozáznamy jak ze zasedání sněmovny, tak jeho vystoupení v médiích, které jasně ukazují, v jakém byl stavu. „Celý den si z jakéhokoli videozáznamu může kdokoli ověřit, zda jsem byl, či nebyl pod vlivem. Tam, kde chybějí argumenty, nastupují sprosté pomluvy,“ řekl. „Tam, kde dochází argumenty, přichází sprosté pomluvy,“ dodal.

K podnapilosti se ale první místopředseda TOP 09 jednou přiznal a omluvil. V roce 2013 totiž vyřizoval telefonát pro televizi, ale nebyl střízlivý. „Stát se to nemá, mrzí mě to. Stalo se to, nemíním se vymlouvat na francovky či virózy,“ řekl posléze na tiskové konferenci Kalousek.

Vydáno pod