NS zrušil vězení pro mladíka, který údajně napadl kadeřnici

Brno - Třináctileté vězení za pokus o vraždu zrušil Nejvyšší soud (NS) Lukáši Nečesanému. Toho se měl třiadvacetiletý mladík dopustit před dvěma roky v Hořicích v Podkrkonoší. V tamním kadeřnictví měl zaútočit na kadeřnici a okrást ji o deset tisíc korun. Nejvyšší soud dnes předchozí rozsudek zrušil pro nedostatek důkazů a vrátil případ k projednání zpět do Hradce Králové. Rozhodl také, že Nečesaný bude propuštěn do vynesení nového rozsudku v kauze z vězení. Mladík svou vinu od začátku popírá.

Stížnost v kauze Lukáše Nečesaného, kterou se dnes NS zabýval, podala exministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle ní totiž chybí dostatek důkazů, jež by mladíka, který si už odpykával 13letý trest ve vězení, usvědčily. To dnes potvrdil i NS.

Podle něj oba soudy, které se dosud případem zabývaly, pochybily a porušily zákon v neprospěch mladíka. Odsoudili ho totiž na základě nedostatku důkazů. Nečesaný se navíc sám v tomto případě přihlásil jako svědek. Výpovědi kadeřnice, která jej měla poznat, se navíc měnily a nebyly přesvědčivé.

Původně si měl odsedět až 16 let

Královéhradecký krajský soud Nečesanému původně uložil 16 let vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze loni verdikt o tři roky zmírnil s vysvětlením, že údajný pachatel je mladý a možnost nápravy je vysoká. Mladík se nikdy nepřiznal a tvrdí, že na ženu musel zaútočit někdo jiný.

Nečesaný, který byl v době činu v posledním ročníku střední školy, vypověděl, že se chtěl v kadeřnictví nechat ostříhat před schůzkou se svou přítelkyní. Kadeřnice už prý ale provozovnu zavírala, a tak odešel. Napadena podle něj musela být až poté.

Živý vstup Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Útok se odehrál předloni 21. února v kadeřnictví v Hořicích v Podkrkonoší těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil rozpůleným polenem do hlavy a z peněženky jí ukradl deset tisíc korun. Život jí zachránili lékaři.