V Čáslavi havaroval maďarský gripen, piloti se katapultovali

Na vojenském letišti v Čáslavi havaroval gripen maďarské armády. Piloti se katapultovali, letoun skončil v poli za přistávací dráhou. Probíhá zde mezinárodní cvičení armád, které provozují stíhačky Jas-39.

Maďarský gripen při přistání v Čáslavi havaroval (zdroj: ČT24)

K nehodě maďarského dvoumístného letounu Jas-39 Gripen došlo během přistávacího manévru, když přilétal na vojenské cvičení Lion Effort. Posádka nedobrzdila a před koncem dráhy se katapultovala. Letoun skončil v poli, pilotům se nic nestalo. Stroj podle všeho nebyl zničen, zároveň jiné škody nezpůsobil. Chyba mohla být podle mluvčího letecké základny v Čáslavi Tomáše Maruščáka jak na straně pilota, tak mohlo dojít k technické závadě. Věc vyšetřuje komise odboru vojenského letectva ministerstva obrany. Další letouny, které byly ve vzduchu, byly přesměrovány na letiště v Pardubicích, protože čáslavské letiště zůstalo po incidentu uzavřené a nepřijímá lety.

Tato havárie není první nehodou vojenského letadla na čáslavské základně. Před třemi roky tam při přistání havaroval ruský vojenský letoun typu Antonov An-30 a začal hořet. Na palubě pozorovacího stroje bylo 23 lidí. Šest z nich - pět ruských a jeden český voják - utrpělo zranění, většinou popáleniny. Příčinou nehody bylo nezvládnutí techniky pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání.

Havarovaný gripen u Čáslavi
Zdroj: ČT24/ČTK

Na vojenském letišti na Kutnohorsku se v těchto dnech koná mezinárodní cvičení Lion Effort pro armády, které provozují stíhačky Gripen. Kromě českých pilotů se do něj zapojili zástupci vzdušných sil Maďarska a Švédska, účastní se ho i Thajsko, ale bez své letecké techniky.

10 let gripenů v ČR

Nynější čáslavské cvičení má mimo jiné připomenout, že švédské stíhačky střeží nebe nad Českem už deset let. Prvních šest přiletělo do ČR 18. dubna 2005. Do výzbroje české armády byly gripeny zařazeny 26. dubna 2005 a český vzdušný prostor začaly střežit 1. července 2005. Do konce srpna téhož roku dodali Švédové i zbylých osm strojů. Cvičení v Čáslavi začalo 11. května a je plánováno na dva týdny.

Vydáno pod