Pelikán rozhodne o exšéfovi věznic, hrozí dvojvládí jako u policie

Praha - Pražský městský soud vyhověl žalobě Petra Dohnala, kterému vadila nečinnost ministerstva spravedlnosti. Před rokem totiž podal rozklad proti svému propuštění z funkce ředitele Vězeňské služby, ale vedení ministerstva odkládalo rozhodnutí. Současný ministr Robert Pelikán (ANO) se tak musí do 30 dnů k Dohnalově rozkladu vyjádřit. Pokud by uspěl, mohl by se opakovat scénář s policejním dvojvládím. Pelikán potvrdil, že se budou snažit rozhodnout co nejdřív a budou vycházet ze stanoviska rozkladové komise.

Petra Dohnala odvolala z postu šéfa Vězeňské služby počátkem dubna 2014 bývalá ministryně Helena Válková (ANO). Odůvodňovala to ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření. Řízení o rozkladu, který Dohnal podal, následně přerušila do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetří podezření o údajné předražené zakázce z Dohnalovy éry. Nástupce Válkové Pelikán při nedávných sněmovních interpelacích prohlásil, že chce o Dohnalově záležitosti rozhodnout co nejdříve a že ji nehodlá blokovat. Podle nynějšího vyjádření soudu má na to třicet dnů. Dohnal totiž podal žalobu na ochranu proti nečinnosti správního orgánu. „Jsme rádi, že se věc konečně vyřeší. Nebyli jsme rádi, že je tam dlouhá nejistota. Budeme respektovat soudní rozhodnutí,“ prohlásil ministr spravedlnosti.

Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné a následný postup exministryně za účelový. Uvedl, že proti odvolání z funkce podnikne všechny dostupné právní kroky. Válková mezitím na Dohnalovo místo jmenovala Pavla Ondráška, takže pokud by Dohnal uspěl, Vězeňská služba by měla dva šéfy, podobně jako před časem policejní sbor. Ostatně v dopise informujícím o snížení platu, protože stále zůstává zaměstnancem, Dohnala označili jako generálního ředitele.

Rozhodnutí o rozkladu prý nebrání ani vyšetřování GIBS, která nicméně trestní oznámení ohledně údajně předražené zakázky na kuchyňské technologie stále prošetřuje. Inspekce sdělila ministerstvu, že její šetření se týká pracovníků odboru logistiky generálního ředitelství Vězeňské služby, nikoliv Dohnala. I Dohnal odmítl, že by s ním šetření jakkoliv souviselo.

Dvojvládí u policie - Lessy a Červíček

Petr Lessy skončil jako policejní prezident v srpnu 2012, byl tehdy podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Jenomže soud stíhání zastavil, protože podle něj bylo neodůvodněné. Lessy chtěl obnovit služební poměr a v prosinci 2013 ho přijal ministr vnitra Martin Pecina zpátky. Jenomže mezitím musel policii někdo šéfovat, a tak předchozí ministr vnitra Jan Kubice ustavil do čela policistů Martina Červíčka. V úloze ředitele policie se tak najednou objevili dva lidé. Červíček původně avizoval, že své místo v případě návratu Lessyho opustí, v době obnovení služebního poměru Lessyho ale Červíček uvedl, že nevidí důvod, aby odstupoval z funkce. Pecina proto řekl, že případně zahájí správní řízení ve věci přezkumu rozhodnutí ministra Kubiceho o ustavení Červíčka do funkce policejního prezidenta. Pecina nakonec v lednu 2014 zrušil jmenování Červíčka. O měsíc později ale odešel z funkce i Lessy. Jejich nástupcem se stal Tomáš Tuhý. V minulosti se už stalo, že některé části policie vedli dva šéfové - třeba v roce 2011, kdy v čele dopravní policie stáli jak Leoš Tržil, tak Zdeněk Bambas.