Ministerstvo chce upravit školní jídelníček, neměnil se čtvrt století

Ministerstvo školství chystá další změnu ve školním stravování. Revidovat chce tzv. spotřební koš čili normu, která určuje žádoucí dávky jednotlivých druhů potravin. Norma se neměnila šestadvacet let a podle ministra Marcela Chládka je žádoucí, aby se přizpůsobila potřebám i stravovacím trendům současnosti.

UDÁLOSTI: Školní jídelny čekají změny (zdroj: ČT24)

Každá potravina má ve školním stravování přesně danou porci, a to jak podle druhu jídla, tak podle věku dítěte. Například v mateřské škole jde o tři deci mléka denně, kuchařky by ale uvítaly přehodnocení tabulek, protože děti dnes i doma častěji sahají po čaji nebo vodě – a nejedná se jen o mléko, ale stravovací trendy jako takové. Ty prý školní kuchyně dávno předběhly. „Trendem je, že by se vepřové maso podle doporučení mělo používat jenom čtyřikrát v měsíci – ale potom je problém naplnit spotřební koš,“ uvádí vedoucí jídelny v lounské mateřské škole Hana Hadačová.

Tomu odpovídají i zjištění české školní inspekce za minulé pololetí školního roku. „Plnění výživových norem bylo sledováno ve 247 školních jídelnách, nedostatky byly zjištěny ve 43,7 procentech z nich,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Výživové normy se jídelnám nedaří plnit, hlavně co se týče zmíněného mléka, pochybení našla inspekce u třetiny kontrolovaných provozů. Méně, než by měly, byly v jídelníčku dětí také luštěniny (nevyhovělo 17,4 % jídelen) nebo ryby, kde normu nenaplnilo 11,3 % jídelen.

Normu stačí plnit ze tří čtvrtin

Jídelnám stačí normu splnit na pětasedmdesát procent. Ovoce a zeleninu mohou dokonce navýšit nad limit. Za nedodržení třeba právě problémových položek, ovšem riskují pokutu. Ministerstvo školství chce nyní pravidla změnit. „Chystáme přizpůsobení spotřebního koše potřebám dnešní doby,“ uvedl ministr Marcel Chládek (ČSSD). Odborníci na výživu zatím jídelnám připravili dvě nová doporučení - co mohou v současném koši obměnit a návod, jak ho s novinkami správně spočítat.

„Tyto dvě metodiky máme těsně před dokončením, co se týče vlastního měnění výživových doporučení, k tomu potřebujeme dobrá data, protože je to velmi náročný vědecky podložený proces,“ dodává zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová. Jak výživoví experti spotřební koš nakonec obmění, by mělo být jasné po prázdninách.

Ze strany ministerstva se jedná už o několikátou snahu usměrnit školní stravování, Chládek už prosadil zákaz nezdravých potravin ve školních automatech a bufetech, příslušnou novelu školského zákona podepsal prezident Miloš Zeman minulý měsíc.