Vlak paměti doveze Dejvice do válečných let

Praha - Výročí konce války připomene v Praze také unikátní výstava Osvobození 70, které zprostředkuje zážitky sedmdesáti válečných pamětníků. Návštěvníci mohou prožít také autentickou jízdu Vlakem paměti, tedy vagonem, který se používal k transportu lidí na frontu nebo do koncentračních táborů.

Přímo ve vagonu mohou lidé ve dvaceti minutách zažít virtuální cestu vlakem a projet si klíčové momenty druhé světové války. „Lidé se ocitnou v jednotce mobilizovaných vojáků, kteří v září 1938 odjíždí bránit republiku, poté příběh pokračuje zahraničním odbojem, odchody zahraničních vojáků na západní frontu, na východní frontu a vzpomínkami lidí v terezínském ghettu,“ řekl spoluorganizátor výstavy Filip Hrubý z organizace Post Bellum.

Dejvická ulice se navíc změnila v bulvár hrdinů, kde je sedmdesátka fotografií a příběhů posledních válečných veteránů. „Jsou tady vzpomínky židovských rodin, nebo vzpomínky na lynč německého civilního obyvatelstva,“ uvedl Jan Lacina z městského úřadu Prahy 6. Váleční veteráni o svých zkušenostech promluví veřejně na koncertech, které se uskuteční v Dejvicích v pátek a v sobotu.

Vlak paměti doveze Dejvice o 70 let do minulosti (zdroj: ČT24)