Po recepci v Kremlu se Zeman setká s Putinem

Prezident Miloš Zeman se v sobotu v podvečer setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jako součást programu Zemanovy cesty do Moskvy na oslavy konce druhé světové války to zmínil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že pokud bude český prezident dotázán na své stanovisko k ukrajinské krizi, položí důraz na dodržování druhé dohody z Minsku.

„Mělo by to být bilaterální jednání, to znamená jednání pana prezidenta s ruským protějškem. Mělo by trvat zhruba hodinu,“ upřesnil mluvčí Hradu. Podle něj budou hlavním tématem ekonomické otázky. „Pokud bude pan prezident dotázán, sdělí i svůj názor na ukrajinskou krizi, kdy klade důraz na dodržování dohody Minsk 2 o příměří,“ zmínil Ovčáček.

Kreml zatím schůzku ruského prezidenta s českým oficiálně nepotvrdil. Tiskový odbor kanceláře prezidenta Ruské federace sdělil, že ve středu odpoledne ozřejmí, s kým vším bude Vladimir Putin během oslav konce války dvoustranně jednat. Podle informací zpravodaje ČT Miroslava Karase by jednání Vladimira Putina s Milošem Zemanem mělo začít v sobotu v 17:45 a trvat asi tři čtvrtě hodiny.

Miloš Zeman se v sobotu zúčastní dopoledního setkání všech delegací, které do Moskvy přicestují. Na následující přehlídce, která začne v 10:00 místního času, nebude, chce v Kremlu jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem. Ale v 11:30 se česká hlava státu zúčastní pietního aktu u pomníku Neznámého vojína v Alexandrovském sadu. Samotnému setkání s Putinem by měla předcházet ještě recepce, kterou ruský prezident pořádá v kremelském paláci. Také té se prezident Zeman zúčastní. 

Do Moskvy Zeman odlétá v pátek

Miloš Zeman odletí do Ruska v pátek odpoledne poté, co se na kbelském letišti setká s válečnými veterány. Deset veteránů z bojů na východní frontě pak prezidenta doprovodí i na ruské oslavy. V pátek večer se na českém velvyslanectví v Moskvě setkají s ruskými kolegy.

V sobotu ráno se Zeman zúčastní přivítání národních delegací v Kremlu ruským prezidentem a poté se setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. S premiérem Slovenska se sejde v době konání vojenské přehlídky na Rudém náměstí, kvůli níž byla Zemanova cesta do Moskvy v tuzemsku terčem kritiky. S Ficem bude prezident podle Ovčáčka jednat hlavně o ekonomice a dopravní infrastruktuře.

Cesta potrvá dva dny a vyjde na 300 tisíc

Ovčáček také upřesnil, že prezidentova cesta byla od začátku plánována na dva dny a že její rozpočet se odhadoval na tři sta tisíc korun. „Nikdy jsme nepočítali s částkou 600 tisíc korun,“ prohlásil. Některá média dříve uvedla, že cesta má trvat tři dny a vyjít právě na 600 tisíc korun.

Vláda Zemanovi cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války odsouhlasila až napodruhé. Týden předtím kabinet projednávání bodu přerušil kvůli sporům okolo možné účasti prezidenta na kontroverzní vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Zeman se ale nakonec rozhodl přehlídky nezúčastnit.

Setkání českého prezidenta s ruským:

  • Srpen 1993 - Ruský prezident Boris Jelcin přijel do Prahy na setkání s Václavem Havlem
  • Březen 2006 - Do Prahy přicestoval Vladimir Putin ve svém prvním prezidentském období, setkal se s Václavem Klausem
  • Prosinec 2011 - Václav Klaus se v Praze setkal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje setkání Zemana s Putinem za naprosto v pořádku. „Spíš je otázka, o čem se budou bavit a jaké názory tam pan prezident sdělí,“ podotkl. Lidovci podle něj nesouhlasí například se Zemanovým stanoviskem, že by se měly zrušit ekonomické sankce EU vůči Rusku. KDU-ČSL z koaličních stran nejhlasitěji kritizovala případnou Zemanovu účast na vojenské přehlídce v Moskvě.

Bývalý diplomat a analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek nepovažuje Zemana za vhodnou osobu, která by měla řešit ekonomické potíže českých firem v Rusku. Připomíná, že se ještě jako premiér podílel na vyjednávání s Ruskem o splátkách a vyrovnání státního dluhu po Sovětském svazu, což skončilo pro český stát ztrátou zhruba 70 miliard korun. „Já jenom doufám, že se pan prezident nepustí do nějakého hlubokého vyjednávání, aby to nedopadlo podobně,“ uvedl.

Vladimír Votápek: Zeman poslouží především ruské propagandě (zdroj: ČT24)