Vulgarity si na značku auta nedáte. Ale ani „párek“ nebo „senát“

Od příštího roku zamýšlí ministerstvo dopravy zavést registrační značky aut na přání jejich majitelů. Od roku 2016 si řidiči budou moci dát na značku výraz nebo kombinaci čísel podle svého uvážení. Úředníci spolu s jazykovědci dokončili seznam slov, která pro značky vozů zůstanou řidičům zapovězeny. Nebudou se tam moci objevit pochopitelně vulgarismy, spolu s nimi ale třeba slova jako párek, hezoun nebo policie.

Události: Ministerstvo řeší, jaká slova na značkách nebudou (zdroj: ČT24)

Na značce se neobjeví nadávky, hanlivé výrazy ani názvy státních institucí. Povoleny naproti tomu budou vlastní jména stejně jako smyšlená nebo přezdívky. K zákazu některých slov vedly jazykovědce různé důvody, například u slova párek rozhodoval kontext. V zásadě jde o naprosto spisovný výraz, souhlasí Ondřej Dufek z Ústavu pro jazyk český akademie věd. „Teprve v určitém kontextu, nějakém použití může být problematické,“ dodává.

Ministerstvo chystá návod pro obce, ve kterém je se zakázanými slovy seznámí. Půjde ale pouze o vodítko, konečné slovo stejně budou mít obecní úředníci. Pravidla stanoví podle současné představy, že značka musí mít sedm až osm písmen nebo číslic. Jejich kombinaci si volí sám řidič. Pořízení jednoho kusu značky vyjde na pět tisíc korun, značky pro celé vozidlo vyjdou tedy na dvojnásobek.