Nepeníze ve zlínských automatech. Lidé si za neplatné mince kupují jízdenky

Zlín - Stejnou hmotnost, obdobnou velikost a tloušťku mají dvacetikoruny i takzvané nepeníze. Jimi nazývá Česká národní banka mince, které nikdy nebyly v oběhu a měly být znehodnoceny tak, aby se jimi nedalo platit. Jenže tyto nepeníze se objevily ve zlínských automatech. Některé totiž rozdíl mezi platnými a neplatnými mincemi nepoznají.

Česká národní banka (ČNB) je nechala před deseti lety znehodnotit. Na první pohled se od platných mincí opravdu liší, jenže kvůli shodné velikosti oklamou třeba automat na jízdenky a lidé je tak dál používají. „V našich automatech jsme našli desítky těchto mincí řádově do částky tří tisíc korun,“ popsal situaci ředitel Dopravního podniku Zlín-Otrokovice Josef Kocháň. Firma žádnou náhradu ale nejspíše nezíská. „Česká národní banka za tyto zmetky náhradu bohužel neposkytuje, neboť se nejedná o platné mince,“ vysvětlila mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

Právník společnosti Radek Ondruš pak popsal cestu mince, která je odsouzena k znehodnocení. „Zjišťovala to policie a skončila až u jedné z výkupen, do které byly doručeny více než tři tuny materiálu a jeho nominální hodnota byla asi šest milionů korun,“ řekl Ondruš. Podle něj se kvůli těmto nepenězům, pokud jsou všechny ve stejné podobě, mohou teoreticky zpět do oběhu dostat mince v nominální hodnotě několika milionů.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Znehodnocení mincí, které jsou staženy z oběhu, provádí ČNB ve svém zařízení. Výjimkou bylo hromadné znehodnocení všech haléřů po skončení jejich platnosti. Jejich takzvanou demonetizaci provedla Česká mincovna podle pokynů ČNB. Zlínský případ už ale změnil pravidla. Mince se nyní v Česku znehodnocují výhradně přestřižením. Následně jsou odprodány specializované firmě k roztavení a ne obchodníkům s kovy.

Zdroj: Česká mincovna, a. s.

Nepeníze, které se objevily ve Zlíně, byly podle ředitele České mincovny Radka Šulty likvidovány v letech 2005 až 2006. Tyto původní dvacetikoruny nikdy nebyly v oběhu, protože kvůli svému materiálu neprošly testy. Česká národní banka je pak nechala zničit v jablonecké mincovně. Ta je následně prodala coby šrot obchodníkovi s kovy - s podmínkou, že mince ještě roztaví. Firma mezitím zkrachovala a závazek nesplnila.

„Přechod těchto mincí mezi mincovnou a obchodníkem by už měl být v podobě, kdy nemůže plnit úkoly mince, a to se tady nestalo,“ okomentoval případ právník Dopravního podniku Zlín-Otrokovice Ondruš. Advokát zlínského dopravce odnesl několik znehodnocených dvacetikorun na policii. Ta případ odložila. Výsledkem jejího vyšetřování totiž byl závěr, že mince byly zničeny předepsaným způsobem a nejedná se tedy o peníze. Tento případ není možné považovat za padělání ani podvod s ohledem na výši škody.