Noční vlci v Ostravě? Podle všeho ne

Někteří motorkáři ze skupiny Noční vlci jsou údajně v Česku. Jejich organizátor Andrej Bobrovskij řekl ruské rozhlasové stanici Govorit Moskva, že ve spolupráci s ruským konzulátem připravují v Ostravě oslavy k 70. výročí osvobození města. Zástupce ruského konzulátu v Ostravě ale takovou informaci popřel. České televizi řekl, že motorkáři do města nepřijeli. Ani policie neví o tom, že by ruští motorkáři byli na území Česka. I ruský internetový list Gazeta.ru uvedl, že přes „vítězná hlášení“ vedení klubu se ve skutečnosti ví jen o dvou členech Nočních vlků v Maďarsku a jednom v Polsku.

„Část našich účastníků je v Ostravě, protože tam s (ruským) konzulátem plánujeme akce na počest 70. výročí osvobození města,“ prohlásil organizátor Andrej Bobrovskij. Kolona podle něj pokračuje po předem naplánované trase. Sám zůstal v Moskvě, protože nemá schengenská víza. Česká policie ale podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána nemá žádné informace, že by Noční vlci byli na území České republiky. O přítomnosti ruských motorkářů v Ostraně neví ani tamní ruský honorární konzul Aleš Zedník: „Nikdo se mi neozval.“

Ostrava dnes slaví výročí osvobození za účasti premiéra Bohuslava Sobotky. Mluvčí opavské radnice Roman Konečný uvedl, že ve středu dostal informaci o průjezdu dvou údajných „vlků“ opavským regionem. Podle zpráv na Facebooku měli namířeno na ostravské oslavy k památníku v Hrabyni. Více o oslavách v Ostravě čtěte zde.

Podle ruského bulvárního serveru LifeNews se části motocyklové kolony ruských Nočních vlků podařilo proniknout do Evropské unie přes Maďarsko. Jezdci se chtějí sejít v Bratislavě a pokračovat v avizované cestě do Berlína, kterou označují za připomínku konce války. Slovensko už dříve uvedlo, že případnému vjezdu motorkářů na své území bránit nebude.

„Nehledě na vítězná hlášení o 'průniku' do Evropy, se ve dvou skupinách motocyklistů fakticky ukázali jen tři Noční vlci, zatímco většina účastníků jízdy se přes hranice nedokázala dostat,“ napsal internetový list Gazeta.ru. Kromě dvou motorkářů v Budapešti jde prý o Vasilije Vasiljeva, který do polské Osvětimi dojel na vypůjčeném motocyklu z Česka, kam dorazil letecky. V současnosti prý cestuje na Slovensko.

Noční vlci vyrazili z Moskvy do Berlína
Zdroj: ČT24

Trasa Nočních vlků z Bratislavy do Berlína má vést přes Vídeň, Mnichov a Prahu. Odpůrci jízdu motorkářů považují za ruskou propagandu. Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov je na americkém sankčním seznamu a motorkáři jsou často označováni na nacionalisty a násilníky, kteří se spoléhají na otevřeně deklarovanou podporu od ruského prezidenta Vladimira Putina. České ministerstvo vnitra ale trvá na tom, že pokud budou dodržovat zákony, v průjezdu jim nic nebrání.

Motorkáři vyrazili z Moskvy minulou sobotu. Po bezproblémovém průjezdu Běloruskem jim na bělorusko-polské hranici polské úřady nepovolily vjezd do země. Neuspěla ani skupina, která chtěla vjet do sousední Litvy.