Čechy dnes čekají silné bouřky, Moravu zítra

Čechy by během dnešního odpoledne a večera měly zasáhnout silné bouřky. Meteorologové varují, že ojediněle mohou být intenzivní. Na Moravu se přesunou během zítřka.

Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali varování před bouřkami, které platí od dnešních čtrnácti hodin až skoro do půlnoci. Týká se západní části území země. Ojediněle mohou být bouře intenzivní, což znamená přívalové srážky, poryvy větru a kroupy. Po nočním uklidnění se bouřky přesunou na východ České republiky, kde výstraha platí na úterý. Ojediněle intenzivní bouřky zítra zasáhnou východní Čechy, Moravu a Slezsko.

V intenzivních bouřkách se mohou vyskytovat přívalové srážky s úhrny kolem 30 litrů na metr čtvereční, kroupy a silnější nárazy větru. Nebezpečnost očekávaného jevu ČHMÚ ale hodnotí jako nízkou. „Znamená to, že by bouřky neměly být extrémně silné, na druhou stranu určitá opatrnost je namístě,“ řekl meteorolog ČT Michal Žák

S bouří přijde i změna teploty. Bouřky přináší zvlněná studená fronta postupující z Německa do Čech. Před ní ještě vyvrcholí na území Česka příliv teplého vzduchu od jihozápadu, takže teploty v pondělí budou přesahovat dvacet stupňů Celsia. V noci na úterý a v úterý přes den bude zvlněná studená fronta postupovat dále k východu, teploty tak zřejmě klesnou o víc než deset stupňů Celsia.