Rath prý spadl z kola a leží v nemocnici, soud musel líčení odložit

Praha – Soud musel znovu odložit projednávání kauzy Davida Ratha. Ten totiž nepřišel k soudu, včera prý utrpěl zranění při jízdě na kole a musel být převezen do nemocnice. Napsal to v SMS zprávě ČTK. Ani jeho advokáti ráno nevěděli, proč bývalý hejtman k soudu nedorazil. V kauze zmanipulovaných zakázek hrozí Rathovi až dvanáct let vězení.

Rath svou absenci u soudu vysvětloval zraněním na kole, po kterém byl prý v bezvědomí. Nyní je v nemocnici, kde si ho údajně chtějí nechat nadále - neuvedl ale ve které. „Požádal bych média, aby chápala, že mi není dobře. Od včera jsem v nemocnici a chtějí si mě tu nechat i dál. Šlo o pád z kola do nějaké jámy s bezvědomím. Zasahovala tam policie a záchranka. Mám to od záchranářů, já si nic nepamatuji a prosím o pár dní klidu,“ napsal v SMS zprávě ČTK. 

„Dle prvotního oznámení od záchranářů se muž měl nacházet v bezvědomí a velmi špatně dýchat. Když přijela přivolaná hlídka na místo, tak už byl muž při vědomí a sdělil nám, že z kola spadl sám, a to díky své nevolnosti,“ uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

Soudce Pacovský jednání odročil na středu, advokáti pak dostali za úkol zjistit, zda bude Rath souhlasit s jednáním v jeho nepřítomnosti. Když souhlas nedá, líčení pokračovat nemůže.

Rath se zranil, soud se protahuje (zdroj: ČT24)

Žalobce Petr Jirát podle Práva požádal soud, aby obvolal všechny nemocnice v Praze a okolí. „Už se to stalo podruhé, co pan obžalovaný těsně před zahájením líčení nepřišel,“ stěžoval si státní zástupce. „Bezprostředně po skončení dnešního hlavního líčení soud ověřoval informace, které mu poskytl obhájce obžalovaného. A bylo zjištěno, že obžalovaný se nachází v jedné ze středočeských nemocnic,“ dodala mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

Rathův případ byl kvůli průtahům vyčleněn z hlavní větve

Rathův případ soud kvůli opakovaným průtahům vyčlenil do samostatného projednávání. Verdikt měl padnout nejpozději v polovině května, pokud se ale Rathova hospitalizace protáhne a exhejtman bude dál trvat na své účasti u soudu, konec procesu se tak opět oddálí.

V hlavní části kauzy už soud za manipulování veřejných zakázek ve Středočeském kraji poslal v dubnu Petra a Kateřinu Kottovy za mříže na více než sedm let. Součástí trestu je i propadnutí majetku v celkové výši kolem čtyřiceti milionů korun. U dalších šesti odsouzených dosahují tresty od podmínek až k pětiletému žaláři.

Spolupracující Ivana Salačová dostala tříletou podmínku na zkušební dobu pěti let, musí také zaplatit milion korun. Salačová také nesmí vykonávat funkce ve statutárních orgánech firem. Rozsudek není pravomocný, dva odsouzení se odvolali.

Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky, což ale Rath odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden po zhruba dvouměsíční přestávce. Rath dorazil se svým advokátem Černým, který soud požádal, aby znovu rozhodl o případném vyloučení soudce Roberta Pacovského z případu.