Česko pomůže Nepálu i krajanům, které zemětřesení zasáhlo

Česká republika podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pomůže silným zemětřesením postiženému Nepálu. O humanitární pomoci i situaci velkého počtu Čechů, kteří jsou nyní v Nepálu na horolezeckých a turistických výpravách, by měla v pondělí jednat vláda. „Budeme pomoc poskytovat koordinovaně v rámci EU. V tuto chvíli primárně probíhají konzultace, ať už prostřednictvím našich zastupitelů v regionu, nebo v rámci orgánů unie,“ odpověděl Sobotka na dotaz, zda počítá s pomocí Nepálu. Podle Sobotky bude forma pomoci záležet hlavně na potřebách Nepálu.

Ministerstvo zahraničních věcí už situaci v Nepálu podle Sobotky věnuje „mimořádnou pozornost“. „Využíváme naši konzulární síť k tomu, abychom postupně kontaktovali české občany v regionu. Snažíme se zajistit jejich dopravu do ČR,“ uvedl Sobotka. V zemětřesením postiženém regionu je podle Sobotky hodně Čechů. „Vzhledem k tomu, že tam vrcholí horolezecká sezona, je tam řada Čechů na turistických nebo horolezeckých výpravách. Ministerstvo zahraničí se postupně snaží všechny zkontaktovat a snažíme se zjistit, jestli se někomu z nich něco nestalo a nepotřebuje pomoc ze strany české vlády,“ uvedl Sobotka.

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky

  • Společnost Člověk v tísni posílá do oblasti tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším lidem. Na okamžitou pomoc uvolní až jeden milion korun. Peníze mohou lidé posílat na konto sbírky SOS NEPÁL na číslo 54333345/0300.
  • Také česká Charita vyhlásila peněžitou sbírku a uvolnila 200 000 korun. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107. Vybrané prostředky pošlou pracovníci charity své partnerské organizaci v Nepálu. „Aktuálně lidé potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ uvedl Lukáš Laube z Charity ČR.
  • Další sbírku organizuje humanitární organizace ADRA, číslo jejího konta 66 88 88 66 /0300, variabilní symbol 380. Zájemci mohou využít i dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 87777. Česká ADRA současně uvolnila 400 000 korun na okamžitou humanitární pomoc, tedy potraviny, přístřešky, vodu či léky. Přímo v Káthmándú se nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu.
  • V postižené oblasti pomáhají i pracovníci Červeného kříže. Jeho česká pobočka shromažďuje finanční prostředky na sbírkovém účtu 333999/2700, variabilní symbol 1504. „Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotní pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.
  • Humanitární sbírku na pomoc obětem zemětřesení vyhlašuje také spolek Namasté Nepál, peníze je možné posílat na účet 129 929 929 / 0600, pod variabilním symbolem 1234. „Vyzval bych turisty, aby se nebáli a aby do Nepálu jezdili. Turismus je totiž v Nepálu jediným zdrojem příjmů,“ řekl k pomoci v delším časovém horizontu Tomáš Beránek z organizace Namasté.

Podle posledních informací českého ministerstva zahraničí se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 175 českých občanů, s 39 z nich se dosud nepodařilo navázat kontakt. Většina z těch, se kterými zatím úřady nenavázaly kontakt, jsou vysokohorští turisté. Nejsou ale zprávy o tom, že by Češi byli mezi zraněnými nebo mrtvými.

Záchranáři v Nepálu
Zdroj: Bai Yang/ČTK

„Nepodařilo se obnovit mobilní síť, takže komunikace je opravdu složitá,“ vysvětlil český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek. Dohledání všech Čechů na zasaženém území tak podle něho bude trvat několik dní. Úřady nyní pomáhají evakuovat Čechy z horských oblastí, kde se při zemětřesení nacházeli, a zajistit jim nové cestovní doklady a pomoci jim s organizací cesty ze země. Do Nepálu míří z Indie česká konzulka, kvůli špatnému leteckému spojení do Káthmándú ale dorazí až zítra.

Ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo na svém webu aktuální varování pro české občany, aby kvůli zemětřesení zvážili cestu do Nepálu. Současně uvedlo telefonní linky na zastupitelské úřady v Indii a Nepálu, kam by se měli obrátit Češi, kteří se nacházejí v postižené oblasti.

Silné zemětřesení, které v sobotu zasáhlo Nepál, si jen v této zemi vyžádalo nejméně 2150 obětí, vyplývá z nejnovější bilance tamních úřadů. Zhruba 50 lidí zahynulo v sousedních zemích, většinou v Indii. Situace v Nepálu je kritická, do země už ale proudí mezinárodní humanitární pomoc. Paniku vyvolaly dnešní následné otřesy o síle 6,7 stupně, které byly cítit i v indickém Dillí a vyvolaly další laviny v Himálajích.

Zemětřesení v Nepálu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod