Ledoví muži přinesou ochlazení, a to už od příštího týdne

Praha – Zatímco uplynulé tři dubnové týdny byly teplotně mírně nadprůměrné a málo pršelo, nadcházející týden čekají meteorologové citelné ochlazení a více srážek. I další týdny až do 24. května mají být teplotně podprůměrné, zato srážek má být více, než je v tomto období roku běžné. „Ochlazení se v příštím týdnu projeví více odpoledne než ráno,“ řekl meteorolog František Šopko. Zatímco v pondělí se odpolední teploty vyšplhají na 21 až 25 stupňů Celsia, v úterý bude už jen osm až 12 stupňů.

Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu lze od 4. do 17. května čekat spíše podprůměrné teploty. Do tohoto období spadají i takzvaní ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác, kteří mají svátek a s nimiž podle pranostiky přichází výrazné ochlazení či ranní mrazíky.

Poslední týden předpovědi, tedy od 18. do 24. května, by měl být podle prognózy ČHMÚ spíše průměrný. „Jako celek předpokládáme období příštích čtyř týdnů teplotně podprůměrné, srážkově nadprůměrné,“ shrnuli meteorologové v aktuálním výhledu.

Průměrná teplota v České republice má v období od 27. dubna do 24. května hodnotu 13,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1991, kdy teploty dosáhly průměru 8,9 stupně Celsia. Naopak nejvyšší průměrnou teplotu v tomto období roku – rovných 16 stupňů – naměřili meteorologové před třemi lety.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod