I dubnové sluníčko dokáže spálit: Pozor na melanom

Praha – Slunečné počasí láká k opalování, ani dubnové sluníčko ale není radno podceňovat. Kvůli oslabené ozónové vrstvě hrozí hlavně přes poledne spálení a případně i rakovina kůže. Pokožka si totiž spálení „pamatuje“ a roste riziko melanomu. V Česku stoupl výskyt tohoto zhoubného nádoru za posledních 40 let sedmkrát. Každý rok ho lékaři diagnostikují u více než dvou tisícovek pacientů.

V případě, že mateřské znaménko začne měnit tvar nebo velikost, neměli by lidé s návštěvou lékaře otálet: „Na rozdíl od mateřských znamének se melanom trvale zvětšuje, roste, postupně mění svůj tvar. Většinou tmavne, začne být skvrnitě pigmentovaný, má nepravidelné okraje a jeho velikost velmi brzy přesahuje 5 milimetrů,“ vysvětluje primářka dermatovenerologické kliniky Ivana Krajsová.  

Navíc se melanom často šíří do mízních uzlin a relativně často i kůží: „To znamená, že se objeví v okolí jizvy, kde byl odstraněn,“ dodává Krejsová.  

Akce Stan proti melanomu startuje příští týden (zdroj: ČT24)

I proto, aby dermatologové pacienty s rakovinou kůže zachytili včas, vyrážejí pravidelně každý rok přímo do ulic. Akce stan proti melanomu startuje už příští týden, kdy si budou moci lidé nechat prověřit znaménka v Praze. V dalších týdnech pak také v Brně nebo Ostravě. Loni stan navštívilo 3700 lidí - rakovinu kůže lékaři odhalili ve 130 případech.  

Desítka je minimální faktor - jen pro lidi, kteří nemají se sluníčkem problém

„Pokud máme v plánu pobíhat přes poledne po městských ulicích a venku krásně svítí sluníčko, tak bychom neměli vycházet bez ochranného UV prostředku. Doporučuje se street faktor, kolem 15,“ vysvětluje přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger. 

Dovolená
Zdroj: ČT24

Výběr krému s UV ochranou záleží na typu kůže. „Lidé se světlou kůží, kteří se snadno spálí, by měli používat vyšší ochranný faktor, v extrémních případech, kdy jedou na dovolenou k moři nebo jsou v horách, kde svítí sluníčko, by měli užívat faktor 50+. Pokud jsou v našich podmínkách, asi by byla vhodnější 30,“ řekl Arenberger.  

Co se týče faktoru deset, ten by mohli použít lidé, kteří nemají se sluníčkem problémy. „Ale i ti se musejí chránit. Desítka je dolní hranice toho, kdy máme ještě ochranu,“ dodal profesor.

Vydáno pod