Marodící úředníci dostanou více peněz

Více peněz v prvních dvou týdnech nemoci, přesně na to bude od letoška mít nárok přes šedesát tisíc státních úředníků. S výhodnějšími podmínkami pro krátkodobou nemocenskou úředníků totiž počítá nový služební zákon, ministři ani samotní zákonodárci ale o změně prý neví. Státní zaměstnanci spadající pod služební zákon si můžou v prvních dvou týdnech nemoci polepšit až o tisíce korun.

Služební slib složí letos 65 tisíc státních zaměstnanců. Získají tím nejen větší jistotu zaměstnání, ale i vyšší náhradu platu v prvních dvou týdnech nemoci. „Bude to znamenat o něco vyšší příjem za dobu dočasné pracovní neschopnosti, než je ve standardním režimu,“ potvrdil náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Zatímco dnes úředníci stejně jako většina ostatních státních zaměstnanců pobírají v prvních 14 dnech 60 procent ze sníženého platu, nově budou brát 60 procent z celého svého platu. Státní úředník s platem 25 tisíc měsíčně hrubého měsíčně si tak po složení služebního slibu v prvních deseti dnech nemoci polepší skoro o čtyři stovky. Státní úředník s hrubým platem 35 tisíc o víc než tisícovku a úředník s platem 45 tisíc o víc než dva tisíce.

Na tisíce navíc na nemocenské se mohou těšit státní úředníci (zdroj: ČT24)

„Je to jedna z mála výhod, kterou přináší služební zákon státním zaměstnancům,“ myslí si Postránecký. Dnes mají vyšší nemocenské dávky oproti ostatním zaměstnancům třeba policisté nebo hasiči.

Samotní ministři Sobotkovy vlády, která služební zákon prosadila, o vyšší nemocenské pro úředníky nic netušili. „Nevím o tom, je to pro mě nová informace,“ uvedl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Jaká bude nemocenská, to neumím z hlavy říci,“ potvrdil předseda Legislativní rady vlády a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Úředníci se zákonem o státní službě začnou řídit v průběhu letoška. V červenci a srpnu složí slib zhruba deset tisíc vedoucích pracovníků. Dalších víc než padesát tisíc by to mělo stihnout do konce roku.

  • V roce 2013 vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení na nemocenských dávkách dohromady přes dvacet miliard korun.
  • Neschopenku dostalo víc než 1,3 milionu lidí, což je meziročně o devět procent víc. Naopak průměrná doba, po kterou lidé marodili, se zkrátila na 43 dní.
  • Česká správa sociálního zabezpečení zkontrolovala skoro 150 tisíc pacientů. U každého 57. narazila na pochybení, které potrestala buď odnětím, nebo snížením nemocenské.
Vydáno pod