Švejnar byl u senátorů ODS jen pár minut, odešel s nepořízenou

Praha – Pouze zhruba sedm minut trvalo setkání senátorského klubu ODS s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem. Švejnar se pouze představil a stručně popsal, jak si představuje správnou hlavu státu, a mluvil také o tom, kam se podle něj má Česko dál ubírat. Otázek se od občanských demokratů nedočkal. Ti již před schůzkou avizovali, že jejich podporu má současný prezident Václav Klaus a že setkání se Švejnarem bude spíše zdvořilostní záležitost. V horní komoře se na konci ledna oba soupeři utkají tváří v tvář.

„Máme spoustu informací a nepotřebujeme už další právě od tohoto kandidáta,“ řekl novinářům po sedmiminutové schůzce se Švejnarem předseda senátorů ODS Jiří Stříteský. Švejnar podle něj působil jako zdvořilý a slušný pán. „Jeho vystoupení bylo zajímavé, ale pořád to není důvod k tomu, abychom se vzdali svého vlastního kandidáta, to jest současného prezidenta Václava Klause,“ dodal Stříteský.

Švejnar ke krátkosti schůzky poznamenal, že mluví stručně a rychle. „Byl jsem vyslechnut noblesně a férově, bylo to opravdu výborné,“ uvedl. Podle Stříteského Švejnar mimo jiné slíbil, že by jako prezident byl nadstranický, a obecně vysvětlil, jak si práci prezidenta představuje. „Jeho obecná rovina mi stačila, abych pochopil, že je liberální ekonom. Udivuje mě, že ho má levice jako kandidáta,“ řekl předseda senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Předseda senátního ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS) označil schůzku senátorů ODS se Švejnarem za „kontraproduktivní“ vzhledem k tomu, že favoritem občanských demokratů je Klaus. Kubera dnes za svou prognózu výsledku volby hlavy státu dostal od Švejnara česko-albánský slovník. Švejnar tak reagoval na Kuberovo prohlášení z listopadového kongresu ODS, v němž uvedl, že pravděpodobnost zvolení profesora Švejnara prezidentem České republiky je stejně vysoká jako pravděpodobnost Kuberova zvolení europoslancem za Albánii. „Tak uvidíme,“ podotkl k tomu Kubera dnes, ale vzápětí dodal, že je skoro jisté, že prezidentem bude Václav Klaus.

Za senátory ODS dnes na jejich tradiční klubové jednání přišli i premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Petr Nečas, ale před Švejnarovým příchodem odešli jiným vchodem. Na Švejnara tak v jednací místnosti čekalo pouze 31 senátorů ODS z celkových 41 členů klubu. Senátorskou frakci ještě čeká schůzka s Klausem, uskutečnit by se podle dostupných informací mohla příští nebo přespříští týden. Poslanci ODS se s Klausem sejdou tento čtvrtek, se Švejnarem pak až v úterý 29. ledna, na čemž se shodli nadpoloviční většinou hlasů.

Ještě před samotnou prezidentskou volbou by se oba kandidáti měli utkat na půdě senátu. O duel velmi stál Švejnar, Klaus ho však dlouho odmítal. Teď si to ale rozmyslel, protože podle svých slov už nechce poslouchat, že se Švejnara bojí.

Vydáno pod