Poslední rozloučení s Grossem bude 22. dubna na Vyšehradě

Pohřeb bývalého premiéra a předsedy ČSSD Stanislava Grosse proběhne ve středu 22. dubna na pražském Vyšehradě. S odvoláním na prohlášení Grossovy rodiny to napsal server Lidovky.cz. Lidé se s někdejším předsedou vlády můžou přijít rozloučit dopoledne do baziliky sv. Petra a Pavla, kde bude vystavena jeho rakev. Samotný pohřeb bude bez státních poct a pouze v rodinném kruhu.

„Od 8:30 do 10:00 bude moci památku bývalého ministerského předsedy uctít veřejnost. V 11 hodin pak začne pohřeb, kterého se zúčastní pouze expremiérovi příbuzní a přátelé,“ stojí v prohlášení, které mají Lidovky.cz k dispozici. Rodina si přeje civilní pohřeb. Požádala také média, aby respektovala její soukromí a na pohřbu neparazitovala.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijde vzdát úctu zemřelému v čase určeném veřejnosti. „Plně respektuji rozhodnutí rodiny Stanislava Grosse, která se rozhodla, jakým způsobem chce uctít jeho památku a jakým způsobem se s ním chce rozloučit,“ řekl dnes novinářům při návštěvě Vyškova. „Půjdu tam, protože Stanislav Gross byl předsedou sociální demokracie, byl dlouhé roky její viditelnou tváří, ministrem vnitra, předsedou vlády. Myslím si, že je na místě takovým způsobem jeho památku uctít,“ dodal Sobotka. U Grossovy rakve chce zavzpomínat a položit smuteční kytici. Na Vyšehrad se chystají i další zástupci ČSSD, účast je ale individuální.

Stanislav Gross zemřel v noci na čtvrtek 16. dubna ve věku 45 let. Bývalý premiér byl dlouhodobě těžce nemocný. Podle médií trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby.

Stanislav Gross v roli předsedy vlády
Zdroj: René Volfík/ČTK

Gross vstoupil do ČSSD v roce 1989. Do poslanecké lavice poprvé zasedl v roce 1992 a zůstal zde až do září 2004. Pět let dělal předsedu poslaneckému klubu ČSSD a na dva roky se stal i místopředsedou sněmovny. Po roce 2000 vstoupil do vlády, kde byl čtyři roky ministrem vnitra. Půl roku byl také předsedou ČSSD. Premiérské křeslo získal v roce 2004 po rezignaci Vladimíra Špidly. Do funkce nastoupil jako dosud nejmladší. Předsedou vlády byl ale jen necelý rok. Konec politické kariéry přinesl nejasný zdroj financování jeho bytu. Funkci premiéra po tříměsíční aféře opustil.

Po skončení politické kariéry začal Gross dělat koncipienta v advokátní kanceláři Eduarda Bruny. Právnický titul totiž získal až v březnu 2004. Advokátské zkoušky složil v roce 2008 a samostatným advokátem se po složení slibu stal v roce 2009. Členství v ČSSD přerušil v roce 2011 kvůli podezření z korupce kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Loni v dubnu se Stanislav Gross v pořadu České televize 168 hodin veřejně omluvil všem, kteří mu coby předsedovi vlády důvěřovali a měli pocit, že je zklamal. Omluva byla součástí dokumentu pro cyklus Expremiéři, který ČT odvysílala loni na podzim.