Mynář nezná svůj hrubý plat. Odhadl ho na 110 tisíc, odměny nezapočítal

Vratislav Mynář pobírá měsíčně přibližně 110 tisíc korun hrubého. Oznámil to v Interview ČT24, nicméně zároveň přiznal, že přesně zná pouze svůj čistý příjem. Hradní kancléř svůj plat v pátek sice zveřejnil, nicméně během dne se objevilo částek hned několik. V rozhovoru pro Deník předtím uvedl, že měsíčně bere 120 tisíc korun včetně odměn a jeho základní plat činí 80 tisíc korun. Lidovky.cz dnes přišly s informací, že Mynářův hrubý příjem se pohybuje kolem 167 tisíc měsíčně.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Já nevím, kolik beru hrubého měsíčně. Já vím, kolik beru čistého měsíčně, protože ta částka mi přichází na účet a mohu s ní počítat do rodinného rozpočtu. Tu částku vím, hrubého to může být násobeno nějakým koeficientem, řekněme tedy, že beru 110 tisíc korun hrubého,“ prohlásil hradní kancléř v Interview ČT24.

Podle jeho slov mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v pondělí na internetových stránkách a sociálních sítích zveřejní oficiálně plat nejen Mynáře jako vedoucího kanceláře prezidenta republiky, ale také jeho zástupce a všech ředitelů odborů hradní kanceláře. Týkat se to bude například šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, ředitele analytického odboru Radka Augustina nebo právě mluvčího Ovčáčka.

Požadavek novinářů pro mě nic neznamená, tvrdí Mynář

Vratislava Mynáře o zveřejnění platu žádali už před rokem novináři. Tento impulz Mynářovi významný nepřipadal. „Že mě o tuto informaci žádali novináři, pro mě vůbec nebylo rozhodující. Já jsem chtěl tu informaci sdělit občanům České republiky a chtěl jsem ji sdělit uceleně,“ prohlásil.

Rozhodoval se na základě několika dotazů od občanů, kteří se údajně na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zajímali nejen o jeho plat, ale právě i o příjem ředitelů odboru. Tyto dotazy prý přišly přibližně před dvěma týdny. Proč se ke zveřejnění pohnul až po roce od prvního požadavku, zopakoval Mynář, že poptávkou novinářů se nehodlal řídit. Co bylo tím posledním impulzem, proč se rozhodl plat zveřejnit, odpověděl stroze: „Prostě jsem se rozhodl.“

15 dnů je zákonná lhůta, Mynář plat zveřejnit musel

Advokát František Korbel jasně konstatoval, že zaměstnanci a funkcionáři jsou příjemci veřejných prostředků a informace o svém platu musí zveřejnit v zákonné patnáctidenní lhůtě. Rozpory a pochybnosti kolem zveřejňování platů veřejných funkcionářů odstranil podle něj Nejvyšší správní soud v říjnu 2014.

Mynář se dlouho zdráhal svou výplatu odtajnit. Chtěl se tak prý vyhnout osudu Vrchního státního zastupitelství v Praze. To na příkaz své šéfky Lenky Bradáčové zveřejnilo informace o platech zaměstnanců a Úřad na ochranu osobních údajů mu za to následně uložil pokutu. Minulý týden proto kancléř uvedl, že svůj plat zveřejní, jakmile obdrží kladné stanovisko ÚOOÚ. To nyní dostal a o svém platu promluvil v rozhovoru pro Deník. „Můj základní plat je necelých 80 000 korun, a když k tomu připočtu kvartální odměny, které jsou variabilní, dělá plat téměř 120 000 korun. Je to nejvyšší úřednický plat na Hradě,“ konstatoval. Zapomněl ovšem dodat, že už jde o čistý příjem.

Lidovky.cz mají k dispozici dokument, ve kterém stojí: "Průměrný čistý měsíční příjem v korunách u vedoucího Kanceláře prezidenta republiky činí 119 636.„ Mynář dokonce v žádosti ochráncům dat sám poradil, jak mají hrubý příjem vypočítat: “Pro potřebu zjištění výše hrubého platu existuje možnost použití koeficientu 1,4." Měsíční hrubý příjem prezidentova kancléře je dle tohoto výpočtu 167 490 korun. To znamená, že Mynář má jen o necelé dva tisíce nižší plat než premiér. Bohuslav Sobotka dostává měsíčně 150 100 korun hrubého a k tomu 19 200 jako náhrady.

Vydáno pod