Policisté v Praze po celý den dohlížejí na chorvatské fanoušky

Praha - Do Prahy přijeli příznivci fotbalového klubu Dinamo Záhřeb, aby podpořili svůj tým v zápase 1. kola Poháru UEFA se Spartou. Pražští policisté na jednotlivé skupiny fanoušků dohlížejí celý dnešní den. Zaměřují se především na hlučné a opilé. Kvůli očekávanému příjezdu radikálních příznivců klubu využila pražská policie také služeb Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Již v noci na dnešek se v centru Prahy střetlo asi 50 chorvatských fanoušků s městskými strážníky a s policií.

Příznivci Dinama v noci údajně házeli po lidech dlažební kostky. Řádění fanoušků na Václavském náměstí se však podařilo brzy zklidnit a jejich pochod hlavním městem poté pokračoval pokojně. Strážníci a policisté dav pomocí služebních vozidel obklíčili, na jedno auto zaútočila skupina fanoušků kostkami, tyčemi, lahvemi a pyrotechnikou. Při zásahu byl zraněn jeden policista, nikdo z fanoušků však nebyl zadržen.

Během dnešního dne se policisté podle Knolové zaměřili především na hlučné a opilé příznivce chorvatského klubu v ulicích. „Zajišťujeme, aby byl klid. Žádný zásadní problém jsme zatím neměli,“ uvedla kolem 14:00. Policie zaznamenala skupinky fanoušků například na Smíchově, na Staroměstském náměstí či na Národní třídě. Kontrolovala také bary a hospody.

Na dnešní zápas, který na Letné začne ve 20:15, chystá policie podle mluvčí standardní bezpečnostní opatření. „Připravovaná bezpečnostní opatření se neliší od jiných opatření u vytipovaných fotbalových utkání,“ uvedla. Policie navýšila počet policistů z dopravního inspektorátu i pořádkové služby. Připraveni budou příslušníci na koních, v záloze bude pořádková složka.

Policisté jsou také připraveni na to, že se večer fanoušci obou fotbalových týmů střetnou. „Informace nasvědčují tomu, že by ke střetům mohlo dojít,“ řekla Knolová. Policie proto bude hlídat i příznivce Sparty.

Podle původních předpokladů má na utkání dorazit zhruba 1000 fanoušků Dinama Záhřeb. V ulicích i na stadionu budou kvůli radikálním chorvatských příznivcům kriminalisté.

Vydáno pod